Nordmenns sukkerinntak er nesten halvert siden årtusenskiftet, ifølge en ny rapport fra Helsedirektoratet. Men mange kilo sukker kan være utelatt, tror Virke.
Helsedirektoratets årlige rapport Utviklingen i norsk kosthold ble lansert på et webinar torsdag klokken 12.
Den viser at det gjennomsnittlige sukkerinntaket per person fra år 2000 til 2019 stupte fra 43 til 24 kilo. Sukker utgjør nå elleve prosent av energien det er anbefalt å få fra mat, viser rapporten.
Fra 2018 til 2019 var det imidlertid ingen endring i sukkerinntaket.
– Det er svært gledelig at vi har blitt liggende på et nivå som er så nær anbefalingen på under ti energiprosent, sier divisjonsdirektør Lina Granlund i Helseetaten i en pressemelding.
Omfatter ikke grensehandel
Hovedorganisasjonen Virke mener det er fare for at tallene fra Helsedirektoratet ikke gir et reelt bilde.
– Utviklingen av hvor mye sukker folk får i seg, er nok dessverre ikke så positiv som Helsedirektoratets rapport gir inntrykk av, sier direktør i Virke dagligvare, Ingvill Størksen, i en epost til NTB.
Hun peker på at grensehandelen i Sverige fortsatt var populært i 2019, og at nordmenn som grensehandler, ofte kjøper sukkerholdige varer som brus og sjokolade.
– Dette vises ikke i kostholdsstatistikken, understreker Størksen, som legger til at koronastengte grenser neste år kan gi en bedre oversikt av hva nordmenn egentlig får i seg.
– Varene vi har konsumert fra 12. mars i år, er i all hovedsak kjøpt i Norge. Vi kan derfor vente oss et hopp i sukkerforbruket på statistikken til neste år, uten at det betyr at det reelle forbruket har økt, tror Størksen.
Mer grønnsaker
Men Helsedirektoratets rapport slår likevel fast at nordmenn spiser betydelig mer grønnsaker og frukt og bær enn for 20 år siden. I år 2000 spiste hver og en av oss i snitt 59 kilo grønnsaker, mens dette hadde økt til 80 kilo i fjor.
På samme tid økte inntaket av frukt og bær fra 69 kilo til 85 kilo i 2019. Dette er likevel fem kilo mindre enn toppåret 2015.
- Vi er kjempeglade for økningen i grønnsakforbruk, sier divisjonsdirektør Granlund i pressemeldingen.
– Det å spise mye grønnsaker er noe av det beste du kan gjøre for helsa. Men forbruket av frukt og bær bør også øke, og vi er et stykke unna målene, understreker hun.
For lite sjømat
Helsedirektoratet kunne også tenkt seg en økning i andelen fisk og sjømat i nordmenns kosthold. Det lå i 2019 i snitt på 33 kilo per person – en liten nedgang fra 34 kilo i 2009.
– Vi spiser for lite fisk, og nasjonale kostholdsundersøkelser viser at barn, unge og voksne spiser mindre fisk og fiskeprodukter enn kjøtt og kjøttprodukter. Denne trenden bør snus, sier Granlund.
Ikke-smittsomme sykdommer
På webinar-lanseringen understreket Granlund at Norge har forpliktet seg til å jobbe mot målet til Verdens helseorganisasjon WHO om å sørge for at færre dør av ikke-smittsomme sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kols.
– I dag vil 70–80 prosent av oss dø av nettopp disse sykdommene, sa Granlund, som understreket at et sunt kosthold bidrar til at folk lever både lengre og bedre.
(©NTB)