Fiskere fra EU-landene risikerer å bli utestengt fra norske farvann hvis ikke en fiskeriavtale mellom EU, Storbritannia og Norge kommer på plass før nyttår.
Det varslet fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i Stortinget fredag.
– Dersom vi ikke har avtaler per 1. januar, vil vi ikke åpne Norges økonomiske sone for fiske med fartøy fra EU og Storbritannia, sa han.
– Vi kan heller ikke forvente at norske fartøyer vil få adgang til deres soner, før det foreligger avtaler, konstaterte statsråden.
Avtalene berører sonebytter, kvotebytter og adgang for fiskere.
Gis ikke adgang
I påvente av at alle nødvendige avtaler er på plass, vil følgende gjelde:
* Norge legger opp til å fastsette nasjonale kvoter i tråd med råd fra det internasjonale havforskningsrådet ICES.
* Det vil ikke gis adgang for fartøy fra EUs medlemsstater eller Storbritannia.
* Tilsvarende vil også gjelde for Skagerrak-avtalen, som er en bilateral avtale mellom Norge og EU om gjensidig adgang for danske, norske og svenske fartøy fra 4 nautiske mil i Skagerrak.
* Norske fartøy vil heller ikke ha adgang til britiske jurisdiksjonsområder eller EUs farvann.
– Dette er i utgangspunktet ikke noe stort problem for norske fiskere, fordi de fleste starter sitt fiske i norske farvann, sier Ingebrigtsen til NTB.
Ønsker trepartssamtaler
Årets forhandlinger om fellesbestandene i Nordsjøen har ennå ikke kommet i gang. Årsaken er de langtrukne brexitforhandlingene.
– Forhandlingene med EU og Storbritannia om fiskeriavtaler for 2021 er sterkt forsinket, på grunn av forsinkelsene i brexit-forhandlingene mellom de to og fiskerienes plass i disse. Dette innebærer at det ikke er gitt at forhandlingene er ferdige før årsskiftet, sa Ingebrigtsen i Stortinget.
Han understreket at man fra norsk side ønsker å få i gang forhandlinger mellom Norge, Storbritannia og EU.
– Norge er klar til å starte forhandlinger, slik at vi kan bli enige om totalkvoter for våre felles bestander i Nordsjøen. Målet vårt er at fiskeriene kan fortsette som normalt, men da trenger vi en snarlig avklaring.
Ny avtale skal på plass
Norge har i over 40 år hatt et fiskerisamarbeid med EU. Samarbeidet innebærer blant annet at norske fiskere har kunnet fiske i EUs farvann, og omvendt. Partene er enige om å innlede forhandlinger neste år om en ny avtale.
I et dokument fra EU-siden kommer det fram at Norge i juli signaliserte til EU-kommisjonen at den eksisterende fiskeriavtalen fra 1980 kunne bli oppsagt fra 15. september. Avtalen har ni måneders oppsigelsestid, slik at den da ville opphørt 15. juni 2021.
Men oppsigelsesvarselet ble ikke sendt. I stedet gikk Norge med på å la 1980-avtalen bli stående til en ny avtale er på plass. Norges betingelse for dette var ifølge EU-dokumentet at forhandlingene må starte i januar.
Selvstendig fiskerinasjon
Ingebrigtsen viser til at Storbritannia blir en viktig, selvstendig fiskerinasjon etter at overgangsperioden med EU utløper 31. desember. Fra nyttår vil landet kunne opptre som en selvstendig kyststat.
Det norske fiskerisamarbeidet med britene fastlegges i årlige, separate avtaler.
– Som en av våre nærmeste naboer er det viktig at vi etablerer et godt og nært samarbeid med Storbritannia, sier statsråden.
– Samarbeidsklimaet i forhandlingsperioden har, på tross av digitale forhandlinger og korona, vært åpent, positivt og godt og preget av vilje til å komme til enighet.