fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
17 desember 2020 10:38
Det er fortsatt et stykke igjen til mål for lærernormen, selv om det er flere årsverk i skolene enn før. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Det er fortsatt et stykke igjen til mål for lærernormen, selv om det er flere årsverk i skolene enn før. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mer enn åtte av ti norske skoler oppfyller nå lærernormen som ble vedtatt i 2017. Men de større kommunene har fortsatt et stykke igjen.

Antallet lærerårsverk til ordinær undervisning i grunnskolen har økt med 234 i 2020, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Dermed er totalt 83 prosent av skolene i mål med lærernormen på småskoletrinnet. På mellomtrinnet og ungdomstrinnet er andelen 93 og 88 prosent.

I pressemeldingen heter det at antallet årsverk i grunnskolen har økt med 2.400 siden skoleåret 2017/2018. Det mangler imidlertid fortsatt 500 årsverk hvis man skal komme i mål.

Verst for de største

Lærernormen, som ble vedtatt som en del av budsjettavtalen mellom regjeringen og KrF i 2017, innebærer at det er en øvre grense på hvor mange elever det kan være per lærer. Den er på 15 elever per lærer fra 1.–4. trinn og 20 elever per lærer fra 5.–10. trinn.

Nesten en av fem. 19 prosent. av de offentlige grunnskolene har behov for flere årsverk for å oppfylle normen. Verst står det til i de store kommunene med over 20.000 innbyggere. Her trenger man 400 årsverk.

– Lærernormen sikrer flere lærere til å se hvert enkelt barn og gi opplæring tilpasset den enkelte, og nå ser vi resultater av denne. Jeg forventer at alle kommuner jobber med mål om å øke lærertettheten slik at normen oppfylles i hele landet, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Mindre enn en halv stilling igjen for mange

Regjeringen fryktet lenge at de ville måtte bruke flere ukvalifiserte lærere på grunn av lærernormen, men skriver at antallet undervisningstimer gitt av slike lærere har falt fra 4,2 prosent til 3,6 prosent.

I tillegg er det mange skoler som mangler ett eller et halvt årsverk for å komme i mål. Ti prosent av skolene på småskoletrinnet trenger mindre enn en halv lærerstilling til før de har oppfylt lærernormen.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Dette faller vel naturlig inn med Helge Orten sine planer om å bygge Molderegionen først, for så å bygge resten ...
Martin Louis Hauger 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
Forhåpentlig vis aldri :-)
Martin Louis Hauger 4 dager siden Parodien er det Frank Sve som står for!
Nei, parodien er det Helge Orten & co. som står for :-)
Terje Sundsbø 5 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Ronny OsvollDu har jo faktisk selv vist hva svaret er på spørsmålet Nye Veier stiller – målsettingen med fergefri E39 er ...
Ronny Osvoll 5 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Terje SundsbøFrem mot 2050 kommer 95% av befolkningsveksten på Sunnmøre, så Molde kommer fint unna fremtidige trafikkproblem. Eneste plassen i fylke ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte