Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
17 desember 2020 10:38
Del på Facebook
Det er fortsatt et stykke igjen til mål for lærernormen, selv om det er flere årsverk i skolene enn før. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Det er fortsatt et stykke igjen til mål for lærernormen, selv om det er flere årsverk i skolene enn før. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn åtte av ti norske skoler oppfyller nå lærernormen som ble vedtatt i 2017. Men de større kommunene har fortsatt et stykke igjen.

Antallet lærerårsverk til ordinær undervisning i grunnskolen har økt med 234 i 2020, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Dermed er totalt 83 prosent av skolene i mål med lærernormen på småskoletrinnet. På mellomtrinnet og ungdomstrinnet er andelen 93 og 88 prosent.

I pressemeldingen heter det at antallet årsverk i grunnskolen har økt med 2.400 siden skoleåret 2017/2018. Det mangler imidlertid fortsatt 500 årsverk hvis man skal komme i mål.

Verst for de største

Lærernormen, som ble vedtatt som en del av budsjettavtalen mellom regjeringen og KrF i 2017, innebærer at det er en øvre grense på hvor mange elever det kan være per lærer. Den er på 15 elever per lærer fra 1.–4. trinn og 20 elever per lærer fra 5.–10. trinn.

Nesten en av fem. 19 prosent. av de offentlige grunnskolene har behov for flere årsverk for å oppfylle normen. Verst står det til i de store kommunene med over 20.000 innbyggere. Her trenger man 400 årsverk.

– Lærernormen sikrer flere lærere til å se hvert enkelt barn og gi opplæring tilpasset den enkelte, og nå ser vi resultater av denne. Jeg forventer at alle kommuner jobber med mål om å øke lærertettheten slik at normen oppfylles i hele landet, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Mindre enn en halv stilling igjen for mange

Regjeringen fryktet lenge at de ville måtte bruke flere ukvalifiserte lærere på grunn av lærernormen, men skriver at antallet undervisningstimer gitt av slike lærere har falt fra 4,2 prosent til 3,6 prosent.

I tillegg er det mange skoler som mangler ett eller et halvt årsverk for å komme i mål. Ti prosent av skolene på småskoletrinnet trenger mindre enn en halv lærerstilling til før de har oppfylt lærernormen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse