Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
27 desember 2020 18:54
Del på Facebook
Den antatt mer smittsomme virusvarianten fra Storbritannia er påvist i Norge, opplyser FHI. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
Den antatt mer smittsomme virusvarianten fra Storbritannia er påvist i Norge, opplyser FHI. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To reisende fra Storbritannia som ankom Norge i desember, har fått påvist den britiske virusvarianten. Dermed er varianten bekreftet i Norge for første gang.

Mutasjonen er oppdaget i to ulike kommuner. Den ene er Kinn kommune i Vestland fylke, har kommuneoverlege Jan Helge Dale i Kinn bekreftet.

Helseetaten i Oslo kommune bekrefter overfor NTB søndag kveld at den andre som er smittet med virusvarianten, befinner seg i hovedstaden.

Folkehelseinstituttet (FHI) meldte om smittetilfellene i en pressemelding søndag ettermiddag. FHI har ikke villet oppgi hvilke kommuner det gjelder av personvernhensyn.

Smittesporingsteamene i kommunene følger opp med ekstra innsats og tettere oppfølging av nærkontakter i tråd med rutinene for personer som får påvist mutasjonen, opplyser avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Virusvarianten undersøkes

Den britiske koronamutasjonen antas å være mer smittsom, men ser ikke ut til å gi noe større risiko for alvorlig sykdom.

– Det er grunn til å være føre var, men samtidig er det fortsatt usikkert hvor stor rolle varianten spiller for smittespredningen, sier Vold.

Foreløpig er det kun i noen deler av Storbritannia at man vurderer at den nye varianten kan ha bidratt til raskere smittevekst, og det foregår undersøkelser for å si noe sikrere om det.

Viruset har vært til stede i Danmark i flere uker uten at det har endret smittesituasjonen, ifølge FHI.

Vanlige smitteverntiltak gjelder

– Noen få tilfeller av denne varianten er påvist i et titalls europeiske land, men det er grunn til å tro at varianten også kan finnes i land der man ikke undersøker genomet til viruset, og derfor ikke kan oppdage mutasjoner. Når flere land starter med slike undersøkelser, vil vi få bedre innsikt i utbredelsen av denne varianten, forklarer Vold.

Det er ikke kjent nøyaktig når i desember de to personene ankom Norge, men smittetilfellet i Kinn skal ha kommet til Norge på familiebesøk «i midten av desember», ifølge kommuneoverlege Jan Helge Dale.

De vante smittevernetiltakene som vasking av hender, holde avstand og holde seg hjemme når man er syk, gjelder fortsatt, også med den nye mutasjonen, opplyser Vold.

Flere land, deriblant Norge, har innført innreiseforbud fra Storbritannia som følge av oppdagelsen av den nye mutasjonen.

Ikke uventet

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier det ikke er uventet at den britiske virusvarianten er påvist i Norge.

– Selv om vi gjør tiltak for å begrense import og spredning av denne varianten, er det ikke helt uventet at den påvises ettersom den har blitt påvist i Storbritannia fra 20. september og også er påvist i flere andre land, sier Erlandsen til NTB.

Hun viser til at Folkehelseinstituttet har styrket overvåkingen av endringer i viruset slik at den engelske varianten og andre endringer kan oppdages.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse