Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 februar 2021 00:13
Del på Facebook
En av videoene som ble lagt fram i Senatet, viser Mike Pence og andre bli evakuert til et trygt sted. Foto: Senate Television via AP / NTB
En av videoene som ble lagt fram i Senatet, viser Mike Pence og andre bli evakuert til et trygt sted. Foto: Senate Television via AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demokratene brukte andre dag av riksrettssaken til å vise dramatiske videoklipp og stemple Donald Trump som øverstkommanderende for opprøret.

– Han samlet og oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen, hevdet sjefanklager Jamie B. Raskin onsdag.

Stacey Plaskett, en av anklagerne i riksrettssaken mot den tidligere presidenten, viste videoklipp fra stormingen av Kongressen.

I et av klippene forsøker politibetjenten Eugene Goodman å tiltrekke seg inntrengere, for å styre dem bort fra politikerne. Visepresident Mike Pence skal ha oppholdt seg i rommet ved siden av senatssalen, og på et tidspunkt skal de ha vært kun 30 meter fra Pence.

Videobildene viser at Pence blir sendt ned en trapp til et trygt oppholdssted sammen med familien sin.

Romney advart

– Mens Pence ble evakuert, begynte opprørere å spre seg gjennom bygningen, sa Plaskett.

Hun viste også videobilder av en folkemengde der det ble ropt «Heng Mike Pence».

Et videoklipp som ikke er vist tidligere, viser hvordan Goodman advarer senator Mitt Romney om at mobben er på vei mot ham. Det fører til at Romney endrer retning. Romney er kjent som en av få uttalte Trump-kritikere i den republikanske leiren.

– Det er hjerteskjærende og du får tårer i øynene, sa Romney etter å ha sett klippene.

Han var ikke klar over at han var så nær ved å møte mobben, skriver The Washington Post.

Også Senatets leder, demokraten Chuck Schumer, var nær ved å bli innhentet av mobben. Han måtte løpe sammen med sikkerhetsvakter fra angriperne.

Viste video av skudd

En annen video viser øyeblikket der politiet skyter mot folkemengden gjennom et knust vindu og dreper en kvinne fra San Diego.

Politiet var i kraftig undertall, og i videoene roper betjentene at de ikke har kontroll og ber andre betjenter komme seg i sikkerhet. En betjent ble presset av mobben, og en annen fikk hjerteinfarkt. En politimann døde senere av skadene han fikk under sammenstøtet med angriperne.

I en av videoene som ikke er vist før, forsøker mobben å finne Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus.

– På hennes kontor erklærte de sin hensikt om å skade eller drepe henne, de romsterte kontoret hennes og terroriserte hennes ansatte, hevdet Plaskett og la til at «de gjorde det fordi Donald Trump sendte dem på det oppdraget».

Capitol-politiet evakuerte Pelosi og anså faren som så stor at de flyttet henne fra hele Capitol-området.

Demokratene spilte også av lydopptak der Pelosis rådgivere hvisker etter hjelp. I tillegg ble det vist bilder av inntrengere som prøver å bryte inn døren til kontoret hennes.

Mobben strømmet inn på kontoret like etter at Pelosis medarbeidere hadde barrikadert seg på et konferanserom og gjemt seg under bordet, skriver The New York Times.

Rystet men endrer ikke standpunkt

Flere senatorer fra Det republikanske partiet er rystet over videoklippene som ble vist onsdag, men signaliserer fortsatt at de ikke kommer til å endre mening, melder CNN.

Senatoren Mike Braun sier til kanalen at det er vanskelig å stemme for å dømme Trump når «hele prosessen er full av feil i utgangspunktet».

Det finnes imidlertid enkelte unntak, blant dem Lisa Murkowski, som kaller bevisene for svært overbevisende. Hun er en av seks republikanere som mener at grunnloven åpner for at en ekspresident kan stilles for riksrett.

Andre republikanere var langt fra overbevist etter andre dag av riksrettssaken. Marco Rubio fra Florida mener at Trump bærer noe av ansvaret for stormingen, men at «hovedansvaret ligger hos dem som faktisk gjorde det».

Mange andre republikanske senatorer sier ifølge CNN det samme, blant dem Mike Rounds fra South Dakota, som mener at demokratene la fram dokumentasjon som var redigert på en skjev måte.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
@Anne Mari SandshamnDu vet at Rasmussen svarer på alle avisinnlegg til han, og flere til. Rasmussen har aldri deltatt i sosiale media ...
@Terje SundsbøHahaha.. Du altså. Jeg er ikke redd for å skrive egen innegg, men hvorfor skal jeg det? Og hvorfor kan ...
Når ingen av avisene har nevnt at KS2-analysen etterlyser bedre utredninger av Romsdalsaksen, så er vel grunnen til det at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte