fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 mai 2021 12:22
Elektriske sparkesykler står parkert på fortau og i veien et sted i Oslo. Den nye loven skal gi kommunene større mulighet til å avverge slike og andre farlige situasjoner. Foto: Terje Pedersen / NTB
Elektriske sparkesykler står parkert på fortau og i veien et sted i Oslo. Den nye loven skal gi kommunene større mulighet til å avverge slike og andre farlige situasjoner. Foto: Terje Pedersen / NTB

Stortingsflertallet er enige om en ny lov som gir kommunene mer makt til å regulere utleie av elsparkesykler.

– Det må bli en orden på dette, sier SVs Karin Andersen tydelig til NTB.

På vegne av et flertall på Stortinget bestående av SV, Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF, fremmer hun mandag et nytt lovforslag som skal gi kommunene rett til å bestemme mer over elsparkesykkelutleien.

– Det er mange som liker disse sparkesyklene, og sånn sett har det vært en stor suksess. Men det har også vært problemer vi ikke kan leve med lenger. Blant annet høy fart der folk går, sier Andersen.

Hun er spesielt opptatt av de mange henslengte sparkesyklene på fortauene i de store byene.

– Det skaper store problemer for blinde og svaksynte, og det er mange med barnevogn og rullestol som ikke kommer seg forbi, sier stortingsrepresentanten.

– Har ryddet mye sparkesykkel

Loven som nå blir vedtatt, gir kommunene rett til å lage soner på offentlig grunn hvor sparkesyklene må utplasseres og parkeres. Forhåpentligvis kan det gi litt mer orden i sakene.

– Jeg er mye ute og løper og går i Oslo, og har ryddet mye elsparkesykkel. Jeg klarer både å hoppe og gå over dem, men det skal være framkommelig for alle, slår Andersen fast.

Kommunene får også mulighet til å lage hastighetsbegrensninger i enkelte områder.

Den nye loven kommer på toppen av nye trafikkregler for sparkesykler som regjeringen kom med i slutten av april, som blant annet regulerer fart, parkering og antall personer på sparkesykkelen.

Håper den er klar i juni

I tillegg til dette har regjeringen jobbet sammen med Stortinget om den nye sparkesykkelloven. Den vil gi kommunene mulighet til å ta gebyrer fra utleierne for å dekke kostnader til opprydding og administrasjon.

Dessuten får de mulighet til å lage en tillatelsesordning for utleie på offentlig grunn, slik at de selv kan stille krav og velge hvilke aktører de skal gi tillatelse.

Flere kommuner har bedt om dette i lang tid, og Andersen vedgår at den nye loven kommer vel sent til årets sommersesong. Men hun håper den videre behandlingen skal gå raskt.

– Jeg håper vi kan få den ferdig behandlet i Stortinget i juni, og i lovforslaget står det at loven skal tre i kraft straks, sier Andersen, som påpeker at kommunene allerede nå kan begynne arbeidet med lokale forskrifter knyttet til loven.

Frp frykter norske aktører presses ut

Fremskrittspartiet varsler at de ikke kommer til å stemme for loven og mener det er unødvendig å stramme ytterligere til.

– Dette betyr bare at stortingsflertallet vil gi kommunene hjemmel til å regulere markedet. Det er en dårlig idé og merkelig at Høyre som har vært opptatt av deregulering, stiller seg bak, sier kommunalpolitisk talsmann i Frp Helge André Njåstad.

Han påpeker at det i dag er stor konkurranse på feltet, og at det sikrer innovasjon og lave priser.

– Jeg frykter denne loven presser ut nye, norske aktører, og at vi sitter igjen med kun de store utenlandske.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 20 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøNei, eg har for lengst oppfatta at du er heilt på jordet i dine vurderingar av behovet for eit nytt ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugDu har endelig oppfattet meg rett. Med Romsdalsaksen vil det bli større trafikk i Fannefjordtunnelen enn uten Romsdalsaksen. Det er ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøSå du trur verkeleg at fylket vil byggje ein ny tunnel for å avlaste eksisterande tunnel når der er ei ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugOm Romsdalsaksen bygges, så vil det medføre større trafikk i Fannefjordtunnelen, ikke mindre, slik du hevder. Og dermed må den ...
Lama Vik 1 dager siden Sikkerhet og kostnader
@Thomas RønsaasMed Møreaksen sparer du ein time Ålesund- KSU. Vi får ein heilt ny, flott veg med høg standard. Ein kan ...
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøFor absolutt siste gong! Når Romsdalsaksen har medført statleg E39-bru til Lønset, trur du då det blir bygd nytt løp ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 64 comments
  • Lars Svein Valderhaug 38 comments
  • Lama Vik 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 13 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte