Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 mai 2021 20:05
Ettersom utenlandskfødte dominerer på innleggelsestallene, ber kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) helsemyndighetene vurdere endringer i vaksineprioriteringene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Ettersom utenlandskfødte dominerer på innleggelsestallene, ber kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) helsemyndighetene vurdere endringer i vaksineprioriteringene. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det bør vurderes om grupper i innvandrerbefolkningen bør prioriteres i vaksinekøen, mener kulturminister Abid Raja (V).

– Det kan hende at helsemyndighetene bør vurdere hvorvidt grupper i innvandrerbefolkningen bør prioriteres i vaksinekøen når de har hele 24 ganger høyere innleggelsesrate og dermed også høyere dødsrate, sier Raja til NRK.

Ifølge Folkehelseinstituttet har personer som er født i Pakistan og som bor i Norge, hittil i pandemien hatt 24 ganger høyere innleggelsesrate enn personer født i Norge. Derfor ønsker nå Raja en debatt om vaksinasjonsrekkefølgen.

– Alle kan bli smittet av koronaviruset, men hvor alvorlig syk du blir, handler om biologi. Det dreier seg om alder, underliggende sykdommer og genetikk, sier Sheraz Yaqub, overlege på Rikshospitalet og førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin ved UiO.

Ifølge NRK har nye studier, blant annet ved Rikshospitalet, funnet en overhyppighet av et spesielt gen hos den sørasiatiske befolkningen som fører til mer alvorlig sykdom dersom de blir smittet av koronaviruset.

Helsemyndighetene kommer mandag med en revisjon av vaksinestrategien.

– Den forskningen som nå er kommet, er relativt ny, og vi tar den med oss i vurderingen av ny vaksinestrategi, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.

Han legger til at selv om genteorien har en betydning, er det neppe hele forklaringen på overrepresentasjonen.

– Det kan også være andre medisinske forklaringer på at for eksempel pakistanere blir hardere rammet, som diabetes, sier han.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lama Vik 6 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte