Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 mai 2021 19:56

Norsk helsevesen skal ikke bruke koronavaksinene til AstraZeneca av frykt for sjeldne, men alvorlige bivirkninger. Janssen-vaksinen forblir på pause.

– Regjeringen har besluttet at AstraZeneca-vaksinen ikke skal brukes Norge, heller ikke frivillig. De sjeldne, men alvorlige bivirkningene vi har sett i Norge, tilsier at risikoen ikke veier opp for nytten, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag kveld.

Mandag anbefalte Vorland-utvalget at begge vaksinene burde fjernes fra vaksinasjonsprogrammet, men åpnet for at personer under visse kriterier likevel kunne ta vaksinen. Det var imidlertid uenighet innad i utvalget om hvilke kriterier som burde gjelde.

Fra før har også Folkehelseinstituttet gitt en klar anbefaling om å droppe begge vaksinene.

Nå har regjeringen falt ned på at AstraZeneca permanent skal ut av vaksinasjonsprogrammet, mens bruken av Janssen-vaksinen inntil videre forblir på pause. Men i motsetning til vaksinen fra AstraZeneca, skal Janssen-vaksinen gjøre tilgjengelig for frivillig bruk.

Janssen blir frivillig

– Regjeringen mener at den enkelte, etter god informasjon og veiledning, kan vurdere om de ønsker på ta risikoen ved å bruke denne vaksinen. Vi støtter dermed mindretallet i utvalget, sa Solberg. '

Det skal bygges opp et beredskapslager av Janssen-vaksinen, samtidig som regjeringen vurderer hvordan denne vaksinen kan tilbys frivillig.

– Før vi åpner opp for frivillig bruk av Janssen-vaksinen, må vi ha flere ting på plass. For det første ber vi Helsedirektoratet vurdere om vi skal kriterier som gjør at enkelte grupper ikke skal kunne velge denne vaksinen fordi den utgjør for stor risiko, og vi må sikre at vi har god informasjon om vaksinen så den enkelte kan gjøre gode og kvalifiserte valg, sa Solberg.

Utreder kriterier

Janssen-vaksinen er ennå ikke tatt i bruk i Norge. Vaksinen er i likhet med AstraZeneca-vaksinen en såkalt virusvektorvaksine, der et forkjølelsesvirus frakter genetisk informasjon som utløser en immunrespons i cellene i kroppen.

Norge stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen 11. mars etter meldinger om tilfeller av blodpropp, lave blodplatenivåer og blødninger hos personer som har fått vaksinen. Det er 138.300 personer som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen i Norge. Det er bestemt at disse skal få tilbud om en MRNA-vaksine som andredose.

Både AstraZenecas og Janssens koronavaksine er godkjent for bruk i EU og Norge av Det europeiske legemiddelverket EMA.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Lama Vik 16 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte