Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
27 mai 2021 10:02
Del på Facebook
Onsdag åpnet utesteder i Oslo etter å ha vært stengt siden november. Vennegjengen f.v.: Jan Øyvind Carlsen, Per Inge Slemmen, Trude Mwahisu og May Pedersen nyter øl og mat på Per på Hjørnet i Oslo sentrum. Nasjonalt åpnes det nå for skjenking fram til midnatt. I Oslo  er det lov med skjenking fram til kl. 22. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Onsdag åpnet utesteder i Oslo etter å ha vært stengt siden november. Vennegjengen f.v.: Jan Øyvind Carlsen, Per Inge Slemmen, Trude Mwahisu og May Pedersen nyter øl og mat på Per på Hjørnet i Oslo sentrum. Nasjonalt åpnes det nå for skjenking fram til midnatt. I Oslo  er det lov med skjenking fram til kl. 22. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag gikk Norge inn i trinn 2 av gjenåpningen etter koronapandemien. Nå kan flere samles, og man kan ta seg en pils helt fram til midnatt.

Trinn 2 vil også åpne for mer reising innenlands, flere besøkende i hjemmet og samling av større grupper.

Det er en klar oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn ti gjester, men dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere. Ved besøk hjemme regnes ikke beskyttede med i antallsbegrensningen, men kravet om at man må kunne holde avstand gjelder uansett.

Det er flere forskjellige begrensninger for private og offentlige arrangementer. Blant annet tillates det inntil 20 personer inne og 30 personer ute på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler for private arrangementer.

For offentlige arrangementer er grensen maksimalt 50 personer uten faste, tilviste sitteplasser. Med faste, tilviste plasser er grensen 200 personer.

Øl til midnatt

Mange har sett fram til å ta seg en øl uten å få servert en middag til pilsen. Fra torsdag er det nå innslipps- og skjenkestopp klokken 24, og det er ikke lenger krav om matservering. Men serveringsstedene har flere krav til smitteverntiltak.

Det er også lettelser for innenlandsreiser. De som ikke er beskyttet, oppfordres til å være ekstra forsiktige og planlegge reisen slik at man i størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder. Dette vil særlig være viktig for personer som reiser fra områder med høyt smittepress.

Reiser til utlandet frarådes fortsatt, men strengt nødvendige reiser kan gjennomføres. Det vil fortsatt være strenge innreiserestriksjoner for utlendinger.

Det innføres unntak fra innreiserestriksjonene for utlendinger som er bosatt i områder som ikke er underlagt karanteneplikt. Smittesituasjonen i det landet den reisende har oppholdt seg i de siste ti dagene før innreise, legges til grunn for krav om opphold på karantenehotell.

Åpner for seriekamper

Breddeidretten og kultur- og fritidsaktiviteter kan så smått komme i gang igjen. Nå kan barn og unge under 20 år trene og delta på idretts-, kultur- og fritidsaktiviteter med unntak fra 1-metersanbefalingen.

Det åpnes også for toppidretten. På trinn 2 åpnes det for treningskamper i Postnord-ligaen i fotball og i øvrige serier i toppidretten det hittil ikke er åpnet for. Regjeringen vil åpne for seriekamper i de samme seriene tre uker etter 27. mai, såfremt erfaringene fra treningskampene og smittesituasjonen tilsier det.

Må vente tre uker

Av andre punkter i trinn 2 åpnes det for grønt nivå i barnehager og skoler. Fra torsdag kan kommunene selv bestemme hvilket tiltaksnivå som skal gjelde i skoler og barnehager, ut fra smittesituasjonen lokalt.

Regjeringen sa da gjenåpningsplanen ble presentert i april, at det legges opp til en kontrollert gjenåpning av Norge i fire trinn.

– Når vi har åpnet opp ett trinn, vil vi som hovedregel vente i tre uker før vi går videre til neste trinn. Når vi ser at det er trygt, og smitten ikke øker igjen, vil vi gå videre til neste trinn i planen, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB da.

Enkelte kommuner kan ha lokale forskrifter som er strengere enn de nasjonale forskriftene.

(©NTB)

Fakta om lettelser i trinn 2 av gjenåpningsplanen

Torsdag startet trinn 2 i den nasjonale gjenåpningsplanen. Dette er reglene som gjelder for hele landet, med unntak av steder med lokale forskrifter:

Åpner for grønt nivå i barnehager og skoler:

  • Fra 27. mai kan kommunene selv bestemme hvilket tiltaksnivå som skal gjelde i skoler og barnehager, ut fra smittesituasjonen lokalt.

Fritidsaktiviteter

  • Anbefalt gruppestørrelse ved organisert trening i breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter økes for voksne over 20 år: Fra 10 til 20 personer inne, og fra 20 til 30 personer ute.

Arrangementer

  • Det kan være inntil 100 personer på innendørs arrangementer som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune.
  • På offentlige innendørs arrangementer økes antall personer som kan være til stede uten bruk av faste, tilviste sitteplasser, fra 10 til 50 personer.
  • På private sammenkomster som ikke skjer i private hjem, hager og hytter, økes antallet innendørs fra 10 til 20 personer og utendørs fra 20 til 30. Dette gjelder for eksempel feiringer i leid lokale eller på offentlig sted.
  • I private hjem øker antall personer man anbefales å kunne ha på besøk, fra fem til ti, så lenge man kan holde 1 meters avstand.
  • Ved besøk hjemme regnes ikke beskyttede med i anbefalingen om hvor mange man maksimalt bør være. Det må fortsatt være mulig å holde avstand mellom dem som ikke er beskyttet.
  • Varemesser og midlertidige markeder skal nå reguleres som kjøpesentre og ikke som arrangementer.

Reiser:

  • For personer som er beskyttet som bor i en kommune med strenge tiltak og reiser til en kommune med mindre strenge tiltak, gjelder ikke anbefalingen om å følge regler og anbefalinger i hjemkommunen. (Gjelder fra 21. mai).

Skjenking

  • Innslipps- og skjenkestopp utvides til klokken 24, og kravet om matservering ved skjenking bortfaller. Fremdeles vil det bli stilt krav om bordplassering og én meters avstand.

Testing

  • Regjeringen åpner for mer bruk av massetesting i områder hvor gjenåpningen øker risikoen for mer smitte, særlig der hvor det har vært strenge tiltak lenge.
  • Testkriteriene endres slik at kommunene kan teste personer uten mistanke om sykdom. Kommunene får muligheten til å prioritere ledig testkapasitet til disse nye formålene.

* Toppidrett

  • På trinn 2 åpnes det for treningskamper i Postnord-ligaen i fotball og i øvrige serier i toppidretten det hittil ikke er åpnet for. Regjeringen vil åpne for seriekamper i de samme seriene tre uker etter 27. mai, såfremt erfaringene fra treningskampene og smittesituasjonen tilsier det.

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse