Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 juni 2021 07:52
Del på Facebook
Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Berit Roald / NTB
Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Berit Roald / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldrepermisjon, OL-søknad og hvem som skal bli landets neste statsminister er blant sakene som kan skape bråk på Senterpartiets landsmøte til helgen.

Senterpartiets landsmøte går av stabelen fredag og lørdag. Flere saker er ventet å skape debatt. Dette er noen av dem:

Statsministerkandidat

Flere fylkeslag har bedt partiet om å erklære Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat. Sentralstyret i Senterpartiet har derimot anbefalt landsmøtet ikke å omtale spørsmålet om hvem som skal være partiets foretrukne statsminister.

I forkant av landsmøtet har det også oppstått en diskusjon om hvordan Senterpartiet skal stille seg til samarbeid med SV etter valget. Senterpartiets ønske er en Sp/Ap-basert regjering, mens Aps ønske har vært en regjering der både SV og Sp er med.

Vedum selv står fast på at han vil konsentrere seg om politikk heller enn posisjoner.

OL-søknad

Senterungdommen vil at partiet skal gå inn for at Norge skal søke om å få arrangere vinter-OL i 2034. Det blir sentralt å gjenbruke arenaer og etablere nye eller restaurere eksisterende anlegg i områder hvor det er behov for dette. Sentralstyret anbefaler landsmøtet å avvise forslaget, men har vært splittet i saken.

Foreldrepermisjon

Senterpartiets programkomité har foreslått å øremerke de første seks ukene etter fødsel til barselpermisjon for mor. Disse seks ukene skal tas av den felles tredelen av foreldrepermisjonen, slik at denne reduseres fra 16 til 10 uker. Punktet har skapt debatt i partiet, og flere konkurrerende forslag kommer opp til votering på landsmøtet.

Skolemat

Programkomiteen foreslår å innføre et sunt skolemåltid for elever i grunnskolen og videregående skole, og at det skal kunne kreves egenandel. To fylker vil stryke hele punktet fra programmet, mens to andre fylker er uenige i at det skal kunne kreves egenandel.

Elbilpolitikk

Flertallet i Senterpartiets programkomité har gått inn for å innføre full moms for elbiler som koster mer enn 600.000 kroner, samtidig som bruksfordelene gradvis skal reduseres. Et mindretall ønsker å videreføre dagens kjøpsfordeler for elbiler til de er konkurransedyktige på pris og rekkevidde i alle segmenter.

Karbonavgift til fordeling

Mindretallet i programkomiteen vil utrede ulike ordninger for å kompensere CO2-avgift til privatpersoner, for eksempel gjennom det som kalles «karbonavgift til fordeling». Sentralstyret er delt i saken, men et knapt flertall anbefaler landsmøtet å avvise forslaget.

Abort

Et mindretall i Senterpartiets programkomité vil skrote dagens abortnemnder og utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18, mens flertallet går inn for å opprettholde dagens abortlov. Sentralstyret har på sin side spilt inn et tredje alternativ om å gjennomgå nemndenes «arbeidsmåte, rolle og navn», men beholde dagens grense på 12 uker.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse