fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 juli 2021 05:25
Siden 2019 har det vært «en usedvanlig stor økning» i klimarelaterte katastrofer, som flom og skogbranner, påpeker en gruppe forskere. På satellittbildet ses skogbrannene i Oregon, Idaho, og Nord-California. Foto: Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP / NTB
Siden 2019 har det vært «en usedvanlig stor økning» i klimarelaterte katastrofer, som flom og skogbranner, påpeker en gruppe forskere. På satellittbildet ses skogbrannene i Oregon, Idaho, og Nord-California. Foto: Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP / NTB

Jordas vitale tegn svekkes og er på et rekordlavt nivå, mens menneskenes avtrykk blir dypere, advarer en forskergruppe.

Forskerne, som er del av gruppen på mer enn 14.000 forskere som har skrevet under på at verden står overfor en klimakrise, sier at verdens ledere konsekvent har mislyktes i å håndtere årsaken til klimaendringene: «overutnyttelse av jorden».

Det haster mer enn noen gang å beskytte livet på jorden, påpeker forskerne i en artikkel publisert i tidsskriftet BioScience onsdag.

Siden en lignende vurdering i 2019 har det vært «en usedvanlig stor økning» i klimarelaterte katastrofer, påpeker forskerne. De viser blant annet til flommer i Sør-Amerika og Sørøst-Asia, hetebølger og skogbranner i Australia og USA og ødeleggende sykloner i Afrika og Asia.

Nedslående rekorder

Av 31 vitale tegn, som måler helsetilstanden til planeten og inkluderer utslipp av klimagasser, tykkelsen på isbreer, utbredelsen av sjøis og avskoging, fant forskerne at 18 satte nye nedslående rekorder.

For eksempel har nivået av CO2 og metangass i atmosfæren aldri vært så høyt som i år, til tross for at koronapandemien har ført til utslippskutt.

På Grønland og i Antarktis smelter isen 31 prosent raskere enn for kun 15 år siden, skriver forskerne i artikkelen.

Både havtemperaturen og havnivået har økt siden 2019, og avskogingen i Amazonas i Brasil nådde i fjor sitt høyeste nivå på tolv år.

Som også andre studier har påpekt, understreker forskerne at brann, tørke og avskoging fører til at deler av Amazonas nå slipper ut karbon i stedet for å ta opp gassen fra atmosfæren.

Krever slutt på fossilt drivstoff

Professor Tim Lenton ved University of Exeter i Storbritannia er medforfatter til artikkelen og sier hetebølgen vest i USA og i Canada viser at klimaet allerede har begynt å oppføre seg på en «sjokkerende og uventet måte».

– Vi må handle når vi ser klare bevis på at vi er i ferd med å nå et klima-vippepunkt, sier Lenton.

Forskergruppen krever blant annet at det blir satt en sluttdato for bruken av fossilt drivstoff og bedre beskyttelse av det biologiske mangfoldet.

– De ekstreme klimahendelsene som vi har vært vitne til de siste årene, for ikke å nevne de siste ukene, viser at det haster å håndtere klimakrisen, sier administrerende direktør Philip Duffy ved Woodwell Climate Research Center.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Vidar Hölm 2 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKva har dette med mitt innlegg å gjere? Skal du kommentere det, så hald deg til tema! Men ein ting ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte