Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
28 juli 2021 07:49
Del på Facebook
Konsernsjef Anders Opedal i Equinor kan se tilbake på et andre kvartal med god resultatvekst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Konsernsjef Anders Opedal i Equinor kan se tilbake på et andre kvartal med god resultatvekst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Equinor leverer et kraftig forbedret driftsresultat i andre kvartal. Høye priser er en av hovedårsakene, sier konsernsjef Anders Opedal.

– Vi leverer et sterkt resultat i andre kvartal. God operasjonell drift og kontinuerlig fokus på verdiskaping har gjort at vi skaper høyere verdi fra økte råvarepriser. Streng kapitaldisiplin og en netto kontantstrøm på mer enn 4,5 milliarder dollar reduserer gjeldsgraden vår til 16,4 prosent og gjør oss robuste for volatilitet i råvareprisene framover, sier Opedal i en pressemelding.

Koronapandemien og fallet i oljeprisene i fjor gikk hardt ut over fjorårets resultater for Equinor, men nå ser det langt bedre ut.

Det justerte driftsresultatet i andre kvartal endte på 4,64 milliarder dollar, opp fra 350 millioner dollar i samme periode i 2020. Det justerte driftsresultatet etter skatt var 1,58 milliarder dollar, opp fra 650 millioner i fjor.

Selskapet peker på høyere priser, kontinuerlig fokus på verdiskaping og streng kapitaldisiplin som hovedårsakene til resultatet. Til tross for det Opedal beskriver som solid drift og framdrift i prosjektporteføljen, ble noen prosjekter likevel påvirket negativt av koronapandemien.

Framdrift

Opdeal mener systematiske forbedringer over tid på norsk sokkel har bidratt til at selskapet har tjent mer i denne regnskapsperioden.

– Vi har framdrift i vår prosjektportefølje med norske myndigheters godkjenning av utbyggingsplanen for Breidablikk, oppstart av Martin Linge på norsk sokkel og endelig investeringsbeslutning på Bacalhau fase 1 i Brasil. Prosjekter under gjennomføring har framdrift til tross for innvirkningen av covid-19, sier Opedal.

Selskapet har vedtatt et kontantutbytte på 0,18 dollar per aksje, i tillegg til lansering av et program for tilbakekjøp av aksjer.

Staten deltar i tilbakekjøp

Første del av lånebeløpet – transjen – av tilbakekjøpsprogrammet er på inntil 300 millioner amerikanske dollar.

– I henhold til en avtale mellom Equinor og den norske stat, representert ved Olje- og energidepartementet, vil den norske staten delta i tilbakekjøp av et proporsjonalt antall aksjer, og dermed sørge for at statens eierandel i Equinor forblir uendret på 67 prosent, opplyser Equinor.

Programmet for tilbakekjøp av aksjer forventes å utgjøre om lag 600 millioner dollar i år, inkludert aksjer som innløses fra den norske stat.

Havvind i Polen

Opedal sier satsingen på fornybar energi nå blir framskyndet gjennom strategiske posisjoner og partnerskap. Blant annet gjelder det havvindprosjekter i Polen.

– I Polen gjorde vi betydelig framgang med tildelingen av støtteordningen for Baltyk II & III med en mulig samlet kapasitet på 1.440 megawatt. Vi fortsetter arbeidet med å redusere klimagassutslipp. I dette kvartalet leverte vi planen for utbygging og drift av Troll Vest-elektrifisering, og vi har hatt god framdrift på Hywind Tampen, som blir verdens første flytende vindpark som leverer strøm til olje- og gassplattformer, sier Opedal.

(©NTB)

Fakta om Equinors kvartalsresultat

Nøkkeltall fra Equinors resultatregnskap for andre kvartal. Tall for samme kvartal i 2020 i parentes.

• Driftsinntekter: 17,46 milliarder dollar (17,59 milliarder dollar)

• Justert driftsresultat: 4,64 milliarder dollar (0,35 milliarder dollar)

• Justert driftsresultat etter skatt: 1,58 milliarder dollar (0,65 milliarder dollar)

 

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte