Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
25 september 2021 14:21
Del på Facebook
Partileder Audun Lysbakken på SVs landsstyremøte på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB
Partileder Audun Lysbakken på SVs landsstyremøte på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partileder Audun Lysbakken mener SV er sikret avgjørende innflytelse i det nye Stortinget uansett om partiet går i regjering eller ikke.

Etter to dager med intense sonderinger på Hurdalsjøen Hotell var Lysbakken lørdag tilbake i Oslo for å delta på et landsstyremøte i SV.

Der kunne SV-lederen fortelle at det er for tidlig å si hvor sonderingene leder hen. Men Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil uansett være avhengig av SV, fastholdt Lysbakken – rett og slett fordi det ikke finnes noen andre realistiske måter å danne flertall på.

– Vi er i en strålende posisjon for å ha avgjørende makt og innflytelse i norsk politikk de neste årene, fastslo Lysbakken i åpningstalen til landsstyret.

– Vi kommer til å være en maktfaktor de neste årene.

Ordknapp om Hurdal

Om innholdet i sonderingene var Lysbakken ordknapp. Det eneste han ville si, var at det har vært en «god arbeidsøkt», og at samtalene mellom de tre partiene har vært trivelige og tillitsfulle.

Da partiene fredag ettermiddag avsluttet sonderingene for helgen, var det likevel synlig for alle på stedet at partilederne ikke var like muntre som da de startet samtalene torsdag morgen.

– Vi er en gjeng med godt humør, men med klare meninger og standpunkter, utdyper Lysbakken overfor NTB.

– Så er spørsmålet om vi kan finne en god måte å bruke det nye flertallet på sammen. Jeg tror det, men det er altfor tidlig å gi noen løypemelding fra Hurdal. Det må vi finne ut av i fortrolighet. Jeg skjønner at det er litt kjedelig, men det er nesten sånn det må bli. Nå må vi ha en prosess hvor vi får snakket med hverandre i fred, forklarer han.

Slalåmfrykt

SVs frykt har vært at Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal danne en mindretallsregjering som kan kjøre slalåm i Stortinget og hente støtte fra høyresiden i saker der det ikke passer dem å samarbeide mot venstre.

I det nye Stortinget vil Ap og Sp for eksempel kunne danne flertall med KrF og Venstre.

Men Lysbakken tviler på at det blir aktuelt.

– Jeg tror ikke det er et spesielt fristende flertall å bruke. Det er jo et flertall som vil stå fryktelig langt fra den økonomiske politikken som alle de rødgrønne partiene har gått til valg på. Og jeg regner heller ikke med at Venstre er interessert i å underby SV i miljøsaker. Så jeg tror realiteten er at vi som har fått flertall sammen, må bruke det flertallet, sier han til NTB.

Tviler på samarbeidsavtale

Lysbakkens budskap er likevel at SV vil være i opposisjon hvis partiet ikke går i regjering.

En samarbeidsavtale à la den Høyre og Frp hadde med Venstre og KrF tror han ikke på.

– Det har aldri vært framme som noe spesielt aktuelt alternativ. Vi har pekt på regjeringsdeltakelse eller opposisjon som alternativene. Men vi har ikke gått inn i akkurat hvordan vi vil ordne det hvis det blir opposisjon. Nå får vi først se om vi lykkes i å danne en regjering.

Sonderingene i Hurdal starter opp igjen mandag etter pausen i helgen, men det er uklart hvor lang tid de tre partiene vil trenge for å avgjøre om det er grunnlag for formelle regjeringsforhandlinger eller ikke.

– Sonderinger handler om å finne ut hva det kan være grunnlag for. Da tar vi oss litt tid til å gjøre det, sier Lysbakken.

Han sier han har lave skuldre.

– Vi er villige til og klare til å gå inn i en rødgrønn regjering hvis vi får den riktige politikken på plass. Men vi vet også at vi har en sterk posisjon i Stortinget. Så på den ene eller andre måten skal vi være en maktfaktor framover.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse