Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 september 2021 14:21
Del på Facebook
Partileder Audun Lysbakken på SVs landsstyremøte på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB
Partileder Audun Lysbakken på SVs landsstyremøte på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partileder Audun Lysbakken mener SV er sikret avgjørende innflytelse i det nye Stortinget uansett om partiet går i regjering eller ikke.

Etter to dager med intense sonderinger på Hurdalsjøen Hotell var Lysbakken lørdag tilbake i Oslo for å delta på et landsstyremøte i SV.

Der kunne SV-lederen fortelle at det er for tidlig å si hvor sonderingene leder hen. Men Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil uansett være avhengig av SV, fastholdt Lysbakken – rett og slett fordi det ikke finnes noen andre realistiske måter å danne flertall på.

– Vi er i en strålende posisjon for å ha avgjørende makt og innflytelse i norsk politikk de neste årene, fastslo Lysbakken i åpningstalen til landsstyret.

– Vi kommer til å være en maktfaktor de neste årene.

Ordknapp om Hurdal

Om innholdet i sonderingene var Lysbakken ordknapp. Det eneste han ville si, var at det har vært en «god arbeidsøkt», og at samtalene mellom de tre partiene har vært trivelige og tillitsfulle.

Da partiene fredag ettermiddag avsluttet sonderingene for helgen, var det likevel synlig for alle på stedet at partilederne ikke var like muntre som da de startet samtalene torsdag morgen.

– Vi er en gjeng med godt humør, men med klare meninger og standpunkter, utdyper Lysbakken overfor NTB.

– Så er spørsmålet om vi kan finne en god måte å bruke det nye flertallet på sammen. Jeg tror det, men det er altfor tidlig å gi noen løypemelding fra Hurdal. Det må vi finne ut av i fortrolighet. Jeg skjønner at det er litt kjedelig, men det er nesten sånn det må bli. Nå må vi ha en prosess hvor vi får snakket med hverandre i fred, forklarer han.

Slalåmfrykt

SVs frykt har vært at Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal danne en mindretallsregjering som kan kjøre slalåm i Stortinget og hente støtte fra høyresiden i saker der det ikke passer dem å samarbeide mot venstre.

annonse

I det nye Stortinget vil Ap og Sp for eksempel kunne danne flertall med KrF og Venstre.

Men Lysbakken tviler på at det blir aktuelt.

– Jeg tror ikke det er et spesielt fristende flertall å bruke. Det er jo et flertall som vil stå fryktelig langt fra den økonomiske politikken som alle de rødgrønne partiene har gått til valg på. Og jeg regner heller ikke med at Venstre er interessert i å underby SV i miljøsaker. Så jeg tror realiteten er at vi som har fått flertall sammen, må bruke det flertallet, sier han til NTB.

Tviler på samarbeidsavtale

Lysbakkens budskap er likevel at SV vil være i opposisjon hvis partiet ikke går i regjering.

En samarbeidsavtale à la den Høyre og Frp hadde med Venstre og KrF tror han ikke på.

– Det har aldri vært framme som noe spesielt aktuelt alternativ. Vi har pekt på regjeringsdeltakelse eller opposisjon som alternativene. Men vi har ikke gått inn i akkurat hvordan vi vil ordne det hvis det blir opposisjon. Nå får vi først se om vi lykkes i å danne en regjering.

Sonderingene i Hurdal starter opp igjen mandag etter pausen i helgen, men det er uklart hvor lang tid de tre partiene vil trenge for å avgjøre om det er grunnlag for formelle regjeringsforhandlinger eller ikke.

– Sonderinger handler om å finne ut hva det kan være grunnlag for. Da tar vi oss litt tid til å gjøre det, sier Lysbakken.

Han sier han har lave skuldre.

– Vi er villige til og klare til å gå inn i en rødgrønn regjering hvis vi får den riktige politikken på plass. Men vi vet også at vi har en sterk posisjon i Stortinget. Så på den ene eller andre måten skal vi være en maktfaktor framover.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøJaja, du får nå bare fortsette å bo i din egen lille drømmverden. 10. plass av 20, er ikke høyt ...
@Anne Mari SandshamnDine 3 første linker viser til prioriteringene fra mai, før revidert statsbudsjett nå i september. Og som du påviser – ...
Frode Hoseth 6 timer siden Et utspekulert verktøy
Idag den 07.10.2022 er Norges dag der Den Norske Nobelkomiteen sender signaler om (grunnleggende) menneskerettigheter, demokratiet og fredelig sameksistens for ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLest denne Terje? : https://www.veier24.no/artikler/her-er-lista-vegvesenet-prioriterer-disse-store-veiprosjektene/519367   MA er ikke nevnt engang på noen av listene for de neste 5 år -  fakta ...
Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte