Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
08 oktober 2021 12:17
Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenterer tildelingen av Nobels fredspris til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Moratov utenfor Hurdalsjøen Hotell fredag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenterer tildelingen av Nobels fredspris til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Moratov utenfor Hurdalsjøen Hotell fredag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ap-leder Jonas Gahr Støre satt i regjeringsforhandlinger da fredsprisvinneren ble kunngjort. Så fikk han en lapp med navnet.

Støre hadde selv nominert den filippinske journalisten Maria Ressa til fredsprisen.

Men da årets fredsprisvinnere ble kunngjort klokka 11.00, satt Ap-lederen i dypt fortrolige regjeringsforhandlinger på Hurdalsjøen Hotell, uten tilgang til mobiltelefon eller andre kommunikasjonsmidler. Av sikkerhetsgrunner legges nemlig mobiler og datamaskiner igjen på utsiden av møterommene på hotellene.

– Jeg visste at dette var klokka 11, men da satt vi og snakket om noe helt annet. Så jeg fikk en lapp inn. Og jeg ble veldig rørt da jeg så det, sier Støre til NTB.

To vinnere

Ressa var i 2012 med på å grunnlegge nettstedet Rappler, som hun fortsatt leder. Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte, spesielt hans sterkt omdiskuterte krig mot narkotika.

Hun deler fredsprisen med russiske Dmitrij Muratov, sjefredaktør for den uavhengige avisa Novaja Gazeta.

Støre kaller det «riktig pris til rett tid».

– Muratov og Ressa er to individer med et ekstremt mot, som med fare for eget liv gjør sitt arbeid i journalistikkens tjeneste. De fortjener den anerkjennelsen som den prisen gir, sier han.

Støre forteller at han selv har vært i redaksjonslokalene til Novaja Gazeta.

– Det gjør også inntrykk å komme inn der og vite at du er i et rimelig fritt redaksjonslokale i et land hvor det settes så store ressurser inn på statlige medier som har klare politiske motiver, sier han.

Symbolkraft

I nominasjonen av Ressa skrev Støre at den filippinske journalisten er «et symbol og en representant for tusener av journalister verden over».

– Hva er hun et symbol på?

– Det er mot og tro på at det å drive avdekkende, undersøkende journalistikk har verdi. Og hun er faktisk så opptatt av det at hun er villig til å risikere så mye som hun gjør, sier Støre til NTB.

Han understreker at det fins mange modige mennesker som vi ikke kjenner navnet på, som også fortjener anerkjennelse. Men noen mennesker får en symbolkraft.

– Enkeltmennesker kan bære veldig store ideer, og det mener jeg at Maria Ressa gjør.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 1 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 15 timer siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 21 timer siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 22 timer siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte