Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
08 oktober 2021 12:17
Del på Facebook
Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenterer tildelingen av Nobels fredspris til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Moratov utenfor Hurdalsjøen Hotell fredag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenterer tildelingen av Nobels fredspris til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Moratov utenfor Hurdalsjøen Hotell fredag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-leder Jonas Gahr Støre satt i regjeringsforhandlinger da fredsprisvinneren ble kunngjort. Så fikk han en lapp med navnet.

Støre hadde selv nominert den filippinske journalisten Maria Ressa til fredsprisen.

Men da årets fredsprisvinnere ble kunngjort klokka 11.00, satt Ap-lederen i dypt fortrolige regjeringsforhandlinger på Hurdalsjøen Hotell, uten tilgang til mobiltelefon eller andre kommunikasjonsmidler. Av sikkerhetsgrunner legges nemlig mobiler og datamaskiner igjen på utsiden av møterommene på hotellene.

– Jeg visste at dette var klokka 11, men da satt vi og snakket om noe helt annet. Så jeg fikk en lapp inn. Og jeg ble veldig rørt da jeg så det, sier Støre til NTB.

To vinnere

Ressa var i 2012 med på å grunnlegge nettstedet Rappler, som hun fortsatt leder. Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte, spesielt hans sterkt omdiskuterte krig mot narkotika.

Hun deler fredsprisen med russiske Dmitrij Muratov, sjefredaktør for den uavhengige avisa Novaja Gazeta.

Støre kaller det «riktig pris til rett tid».

– Muratov og Ressa er to individer med et ekstremt mot, som med fare for eget liv gjør sitt arbeid i journalistikkens tjeneste. De fortjener den anerkjennelsen som den prisen gir, sier han.

Støre forteller at han selv har vært i redaksjonslokalene til Novaja Gazeta.

– Det gjør også inntrykk å komme inn der og vite at du er i et rimelig fritt redaksjonslokale i et land hvor det settes så store ressurser inn på statlige medier som har klare politiske motiver, sier han.

Symbolkraft

I nominasjonen av Ressa skrev Støre at den filippinske journalisten er «et symbol og en representant for tusener av journalister verden over».

– Hva er hun et symbol på?

– Det er mot og tro på at det å drive avdekkende, undersøkende journalistikk har verdi. Og hun er faktisk så opptatt av det at hun er villig til å risikere så mye som hun gjør, sier Støre til NTB.

Han understreker at det fins mange modige mennesker som vi ikke kjenner navnet på, som også fortjener anerkjennelse. Men noen mennesker får en symbolkraft.

– Enkeltmennesker kan bære veldig store ideer, og det mener jeg at Maria Ressa gjør.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 1 dager siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse