Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 november 2021 09:48
Del på Facebook
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum brukte tid på å reise langs kysten i Nord-Norge under valgkampen i sommer. Nå er han blitt finansminister og vil sette av penger til gratis ferge til de minste øy- og kystsamfunnene. Arkivfoto: Berit Roald / NTB
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum brukte tid på å reise langs kysten i Nord-Norge under valgkampen i sommer. Nå er han blitt finansminister og vil sette av penger til gratis ferge til de minste øy- og kystsamfunnene. Arkivfoto: Berit Roald / NTB

De minste fergesambandene skal bli gratis i løpet av neste år, lover regjeringen. 30 millioner kroner settes av i første omgang.

Lovnaden kom i Hurdalsplattformen: Det skal bli gratis å reise med ferger som har færre enn 100.000 passasjerer årlig. Det skal innfris alt neste år, lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Vi setter av 30 millioner kroner til de mest unike øysamfunnene vi har i Norge, sier han til NTB.

Pengene kommer på toppen av milliarden som skal gå til å redusere alle fergetakster, som VG meldte om lørdag. Alt er del av tilleggsmeldingen til statsbudsjettet som Vedum skal legge fram i Stortinget på mandag.

Summen på 30 millioner kroner regnes kanskje ikke som så stor i statsbudsjettsammenheng, men finansministeren mener at det vil utgjøre en stor forskjell. Det vil støtte samfunn som riktignok er små, men mange av dem skaper verdier gjennom fiskeri og lakseoppdrett.

– Vi vil gjøre det enklere å drive næringsutvikling og å bo og leve der, sier Vedum.

Nesten hele kysten

På spørsmål om steder som vil nyte godt av gratisferge, ramser han opp: Værøy, Røst, Sørøya, Hasvik, Helgelandskysten, de minste øysamfunnene i Trøndelag. Også kystsamfunn i Møre og Romsdal og ned til Rogaland skal få glede av ordningen.

annonse

Gratis ferge skal være på plass fra sommeren eller høsten neste år, varsler Vedum. Han opplyser at regjeringen nå skal samarbeide med fylkene for å finne ut hvordan midlene skal brukes. Han vet ikke eksakt hvor mye det vil koste, men regjeringen vil følge opp saken i revidert nasjonalbudsjett neste år.

I 2019 utgjorde billettinntektene fra ferjesamband med under 100.000 passasjerer 57 millioner kroner, ifølge Normann-utvalget. Utvalget var satt ned for å utrede befolkningsutfordringene i distriktene.

Tiltak mot avfolking

Vedum innrømmer at gratis ferge ikke er alt som skal til for at folk skal få lyst til å bo på disse stedene.

– Det er et av mange grep, sier Vedum.

Han peker på forslagene om økt finnmarksfradrag og desentralisert utdanning som andre eksempler.

Ap-Sp-regjeringen må forhandle med SV for å få flertall for budsjettet, men Vedum tror ikke fergesatsingen står på spill.

– Det er god fordelingspolitikk. Vi ønsker å utjevne forskjeller, både sosiale og geografiske, sier han.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
@Anne Mari SandshamnBevilgningene til MA kommer når bompengeproposisjonen er ferdig, tidligst i revidert 2023-budsjett, eller på statsbudsjettet for 2024.
Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Bjørn JacobsenOg... Snipp... snapp... snute... så var MA.. UTE
@Dag Robert BjørsholMøreaksen er listet blant de mest lønnsomme veiprosjektene i NTP. Folk flest, dvs. over 62% i vårt fylke, har stemt ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte