Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
30 november 2021 22:08
Del på Facebook
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) fikk tirsdag en orientering fra NVE-sjef Kjetil Lund om situasjonen i kraftmarkedet og utsiktene framover. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) fikk tirsdag en orientering fra NVE-sjef Kjetil Lund om situasjonen i kraftmarkedet og utsiktene framover. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NVE-direktør Kjetil Lund mener vi må stålsette oss for enda høyere strømpriser i månedene som kommer. En «perfekt storm», sier olje- og energiministeren.

– Bildet for vinteren er at det ligger an til høye og svært høye kraftpriser. Mer enn det vi har vært vant med. Vi må regne med at de høye prisene som vi har hatt i høst, vil vare gjennom vinteren. Og de kan bli enda en del høyere, sier Lund til NTB.

Tirsdag orienterte han olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) om utsiktene for vinteren.

Lund understreker at prisene nok vil svinge fra dag til dag. Men tendensen er klar:

– Vi må innstille oss på en vinter med svært høye kraftpriser, sier NVE-sjefen.

– Og det vil føre til betydelig økte utgifter for folk.

Flere faktorer ligger bak

Årsakene til prisgaloppen er sammensatte. I stor grad handler det om forhold som norske politikere vanskelig kan kontrollere.

Det aller viktigste, fastslår Lund, er de høye gassprisene internasjonalt. Gassprisene påvirker strømprisene i hele Europa, og dette slår spesielt inn i Sør-Norge, som er mer eksponert for europeiske priser på grunn av utenlandskablene.

På toppen av dette kommer høye priser på CO2-utslipp. Det virker i samme retning.

Samtidig ligger fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge betydelig under normalt nivå.

– Så vi har flere forhold, både hjemlige og internasjonalt, som drar i samme retning mot høyere priser. Og til sammen gir det en betydelig prisøkning, forklarer Lund.

I tillegg kan både vekslende vindforhold og temperatur føre til svingninger, advarer han.

annonse

En perfekt storm

Olje- og energiministeren kaller det en «perfekt storm» i kraftmarkedet.

– Og det gjør meg bekymret, sier Persen til NTB.

– Det gjør meg bekymret for at det vil være familier der ute som ikke er i stand til å betale strømregningen, eller som er nødt til å kutte andre nødvendige utgifter som følge av høyere strømpriser.

Statsråden forteller at hun nå har gitt departementet i oppgave å utrede helt nye tiltak for å bøte på situasjonen. Fra før har regjeringen kuttet i elavgiften, økt bostøtten og økt støtten til enøktiltak i hjemmene.

– Jeg er åpen for det meste, sier Persen.

Ifølge henne ser Olje- og energidepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet og Finansdepartementet nå sammen på hva mer som kan gjøres.

Persen ønsker likevel ikke å angi nærmere hvilke tiltak kan bli snakk om.

– Det vi skal se på, er hva som kan treffe best og gi best uttelling for folk der hjemme, innenfor de lover og regler som er.

Forslag i Stortinget

I Stortinget la Fremskrittspartiet tirsdag fram et forslag om å begrense krafteksporten til utlandet av hensyn til forsyningssikkerhet og beredskap.

Persen understreker for sin del at det rent juridisk er begrenset hva Norge kan gjøre her.

– Det jeg kan si, er at det å begrense overføringskapasiteten i utenlandskablene våre av prisregulerende hensyn, det er det ikke anledning til i avtalene som vi har inngått med de landene som vi har bygget kabler til.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte