Omikron og sjokkpriser på strøm har skjøvet statsminister Jonas Gahr Støres regjeringsprosjekt i bakgrunnen. Men kriser er en del av pakken, konstaterer han.
Med stolene plassert én meter fra hverandre og håndsprit ved inngangen tok Støre onsdag imot pressen til den tradisjonsrike halvårsoppsummeringen før jul.
Der måtte statsministeren – som riktignok bare har stått to måneder ved roret – svare på en rekke spørsmål om strømpriser og omikron, de to store krisene som har preget høsten.
Støre vedgikk at jobben som statsminister er krevende.
– Det er 24/7, sa Støre.
– Det er en jobb som egentlig er hele uka og store deler av døgnet. Det har jeg sett tidligere, jeg har erfart det selv nå.
Blytung beskjed
I sine innledende bemerkninger la Støre vekt på at politikken som regjeringen møter krisene med, må bidra til rettferdighet.
Ifølge ham var det med tungt hjerte at regjeringen mandag kunngjorde strenge smittevernrestriksjoner. Men omikron har vært «en gamechanger».
– Jeg må gjenta at for mange var det en blytung beskjed å få.
Dagbladets reporter ville vite om det er blitt bedre for vanlige folk med Støre som statsminister, når det er strømkrise og korona som danner bakteppet.
– I pandemien vil jeg si at ja, det har en kostnad for mange, og for mange vanlige arbeidsfolk, når en krise rammer. En pandemi skiller sånn sett ikke mellom fattig og rik, men den forsterker urettferdigheten. Derfor må politikken være rettferdig, sa Støre.
Han trakk fram at også tiltakene mot høye strømpriser har vært spesielt rettet inn mot dem som har det vanskeligst økonomisk.
Ufortjent?
Den siste tida har de to regjeringspartiene Ap og Sp også falt på meningsmålingene.
Hadde du fortjent bedre? spurte Dagsavisens utsendte. Støre gjorde det i sitt svar klart at han ikke ville gå inn i hva han tenker i sin «stille stund».
Og det å håndtere kriser, det må en regjering være forberedt på.
– Jeg har jobbet i ni år på Statsministerens kontor, som rådgiver på det internasjonale. Jeg har vært statsråd i åtte år. Og erfaringen fra det er at i regjering må du være forberedt på at det kan være et tungt innslag av uforutsette hendelser og kriser, kjente og ukjente, sa Støre.
Ukraina-uro
I innledningen trakk statsministeren samtidig fram de sterke gnisningene mellom Russland og Ukraina som en potensiell ny krise.
– Vi møter en sikkerhetspolitisk situasjon i Europa som ikke har vært mer alvorlig siden 1989. At det igjen er mulig med krig og konfrontasjon på vårt kontinent, er nedslående. Men det kan skje, i og rundt Ukraina, med en voldsom russisk militær oppmarsj i regionen. Også dette hører det med til vår oppgave å følge nøye, sa han.
(©NTB)