Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
20 april 2022 11:10
Del på Facebook
Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune
Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2020 var det 1.928 unge i Møre og Romsdal som hverken var i utdanning eller i arbeid, og som ikke hadde fullført videregående utdanning.

Av disse var det 829 kvinner og 1.099 menn. De utgjør seks prosent av ungdom i aldersgruppen 16–25 år. Andelen ungdom utenfor i Møre og Romsdal er på nivå med resten av landet.

Annonse
Annonse

Dette kommer fram i en rapport som Nordlandsforskning har laget på oppdrag fra Møre og Romsdal fylkeskommune. Rapporten blir presentert på Nyttårskonferansen 2022, som blir arrangert onsdag 20. og torsdag 21. april på Scandic Seilet i Molde. Utenforskap er et av temaene på konferansen.

Felles forståelse

Seniorforsker Ragnhild Holmen Waldahl ved Nordlandsforskning, som sammen med Esben Olesen har skrevet rapporten, sier at det er viktig å få en felles forståelse for hva ungt utenforskap er.

– Det å vite hvem en snakker om, tror vi kan bety at man blir mer presis i tiltakene, og at man kan nå de, seier Waldahl.

De bruker Utdanningsdirektoratets definisjon av ungt utenforskap: Ungdom i alderen 16–25 år som ikke er i utdanning eller i arbeid, og som ikke har fullført videregående utdanning.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Tunge risikofaktorer

I rapporten tar forskerne også for seg risikofaktorer for utenforskap. Waldahl og Olesen viser til en rapport laget av danske forskere, som løfter fram fire tunge risikofaktorer:

  • Tidligere mottatt offentlige ytelser
  • Lave standpunkt-/eksamenskarakterer i grunnskolen (grunnskolepoeng/mestringsnivå)
  • Mangel på tidligere arbeidslivserfaring/sommerjobb
  • Kontakt med psykisk helsevern

I konklusjonen skriver de to forskerne at «Vi kan ikke på bakgrunn av foreliggende statistikk si noe om hvilke risikofaktorer som har mest å si for utenforskap i Møre og Romsdal. Det er imidlertid grunn til å anta at de faktorene som de danske forskerne trekker fram, også er viktige i Norge. Det er ingen av disse risikofaktorene som synes å være på et annet nivå eller fungere annerledes i Møre og Romsdal enn i landet som helhet.»

Har løftet fram utenforskap

Nyttårskonferansen blir arrangert av Møre og Romsdal 2025, som er et program der offentlig sektor med ansvar for Møre og Romsdal arbeider sammen for å styrke regionen. Statlige aktører og kommuner har definert utenforskap som en av samfunnsutfordringene de ønsker å utvikle nye eller bedre samarbeid på.

Alle kommuner i fylket er representert på Nyttårskonferansen. De som er inviterte er ordførere, kommunedirektører, toppledere for regionale statlige virksomheter med ansvar for Møre og Romsdal, fylkesutvalg, Mørebenken, ungdomspanelet, og toppledelse i Møre og Romsdal fylkeskommune og Statsforvalteren i Møre og Romsdal.

Dette er den fjerde Nyttårskonferansen. Programkomiteen består av Møre og Romsdal fylkeskommune, Statsforvalteren i Møre og Romsdal, KS, NAV og Ungdomspanelet.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse