Geir Stenseth fra Møre og Romsdal gikk hardt ut mot det høye avgiftsnivået i sin landsmøtetale fredag.
– Hvis det er noen gang statsminister Jonas Gahr Støre skal bruke ordene «vanlige folk», så er det nå. Det er vanlige folk som får svi når strømregningen mangedobles.
Slik åpnet Geir Stenseth fra Møre og Romsdal sin tale til Landsmøtet i den generelle politiske debatten fredag.
– Oppskriften på priskrise
Han var tydelig på at Norge ikke har en strømkrise, men en strømpriskrise.
– En krise som er en konsekvens av et politisk ønske om lavere produksjon av energi i Europa, kombinert med et politisk ønske om mer elektrifisering. Slik har etterspørselen gått opp og tilgangen gått ned, noe som er oppskriften på en priskrise, sa han, og la til:
– Lite vind på kontinentet, høyere CO2-avgifter og en krig mellom Russland og Ukraina har sendt gassprisene til værs. Norsk strøm er i større og større grad blitt butikk, markedet er europeisk og vår strøm vil i større grad være prisgitt vær og politikk på kontinentet. Tysklands utfasing av kjernekraft og nedstenging av kullgruver vil nødvendigvis føre til økt etterspørsel av gass og kraft fra Norge. Parallellene til bompengeopprøret som spredte seg over hele landet for noen år siden, burde være tilstede her.
Rammer urettferdig
Stenseth understreket at transport, lys og varme er livsnødvendige goder.
– Høye drivstoffpriser har gjort at begrepet «fylleangst» har fått en ny betydning. Bompengeavgifter og stive strømpriser rammer urettferdig: De som har minst må relativt sett betale mest. Transport, lys og varme er livsnødvendige goder. Men folks strømutgifter tar ikke hensyn til den enkeltes inntekter. Den rekordhøye strømprisen vi ser i enkelte deler av landet, kan ikke vare. Den treffer særdeles usosialt.
Vil ha makspris på strøm
Han mener Fremskrittspartiet har lansert mange gode forslag for å bøte på de høye strømprisene, blant annet makspris på strøm.
– På spørsmålet om makspris svarer regjeringen at «det ville være vanskelig fordi da kunne prisen bli litt høyere over tid enn det den burde være». Nei! Er den 20 øre i dag, så er den det! Det er når prisen går til himmels at maksprisen slår inn. Da økes statens inntekter, som forsvarer kompensasjonen en makspris er, slo Stenseth fast.