Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 mai 2022 11:09
Del på Facebook
Utenriksminister Anniken Huitfeldt er ikke særlig bekymret for Tyrkia. (Foto: Michael Sohn / AP / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt er ikke særlig bekymret for Tyrkia. (Foto: Michael Sohn / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er trygg på at det finnes en løsning på spørsmålet om Nato-medlemskap for Sverige og Finland etter Tyrkias krasse kritikk.

– Vi får lytte til hva tyrkerne sier og få en dialog med dem, men jeg opplever at det er veldig stor oppslutning om svensk og finsk Nato-medlemskap, sa Huitfeldt til pressen på vei inn til et uformelt møte mellom Nato-landenes utenriksministre i Berlin søndag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fredag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet ikke ser positivt på at Finland og Sverige trolig søker om å bli medlemmer av Nato. Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

Dagen etter forsikret en talsperson for presidenten at Tyrkia ikke vil stenge døren for de to nordiske landene, men at de vil sørge for at alle medlemslandenes sikkerhetsbekymringer blir ivaretatt.

Huitfeldt er optimist

Huitfeldt tar signalene fra Tyrkia med ro.

Lørdag kveld deltok hun i en uformell middag sammen med resten av Natos utenriksministre, inkludert Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Også utenriksministrene fra Sverige og Finland, Ann Linde og Pekka Haavisto, var invitert.

– Jeg tror det blir stor grad av enighet om dette, så vi skal ikke overvurdere situasjonen, sa Huitfeldt på spørsmål om Tyrkias protester kan forsinke medlemskapsprosessen.

Huitfeldt mener det er for tidlig å fastslå hva Erdogan ønsker å oppnå med uttalelsene sine.

– Nå får vi høre på hva de har å si, men jeg er optimistisk.

– Jeg er sikker på at vi finner felles løsninger som er tilfredsstillende for alle.

Nato: Tyrkia er en alliert

Heller ikke Natos visegeneralsekretær, Mircea Geoana, er bekymret for at Tyrkia skal stille seg i veien for Sveriges og Finlands eventuelle medlemskapssøknader.

Geoana beskriver Tyrkia som en alliert.

Annonse
Annonse

– Jeg er trygg på at dersom disse to landene, i løpet av de neste dagene slik jeg forstår det, bestemmer seg for å søke medlemskap i Nato, vil vi kunne ønske dem velkommen og finne alle vilkår får å oppnå konsensus, sa Geoana på utenriksministermøtets andre dag.

Han er i Berlin i stedet for Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg, som måtte bli igjen i Brussel på grunn av korona.

Rask prosess

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock forsikrer om at prosessen blir rask dersom Sverige og Finland bestemmer seg for å søke om Nato-medlemskap.

Det er ventet å skje tidlig neste uke. De to landene har tidligere signalisert at de ønsker å sende inn søknadene samtidig.

– Nato blir enda sterkere dersom de blir med.

– Det må ikke være noen mellomfase, en gråsone, der statusen deres er uklar. Hvis disse landene bestemmer seg for å bli med, blir det en svært rask prosess, sa Baerbock da hun ankom utenriksministermøtet.

Sterkere nordisk sikkerhet

Danmarks utenriksminister Jeppe Kofoed vil ikke anslå hvor lang tid medlemskapsprosessen kan ta, men oppfordrer alle Nato-land til å jobbe for at den blir så kort som mulig.

– Det er ingen tvil om at den danske holdningen er at vi støtter våre nordiske venner og naboer og vil ha en så hurtig prosess som overhodet mulig, sa Kofoed til pressen søndag formiddag.

Kofoed mener det vil styrke sikkerheten i Norden dersom Sverige og Finland slutter seg til alliansen.

– Det er virkelig historisk og det øker sikkerheten i Norden og omkring Østersjøen, fordi vi er del av de samme klubbene som kan jobbe tett sammen for å beskytte vår sikkerhet og suverenitet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse