Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
04 juli 2022 09:51
Del på Facebook
Bilistene oppfordres til å bidra til at de som jobber langs vegen kommer trygt hjem. (Foto: Statens vegvesen / Knut Opeide)
Bilistene oppfordres til å bidra til at de som jobber langs vegen kommer trygt hjem. (Foto: Statens vegvesen / Knut Opeide)

Vegarbeidere som blir kjeftet på, vist fingeren til og sneiet borti skjer altfor ofte. Nå går flere vegaktører ut og ber folk skjerpe seg og samarbeide med de som jobber langs vegen.

Med sommeren kommer vegarbeid som ikke kan gjøres på andre tider av året. Samtidig øker trafikken. Mange bilister irriterer seg over nedsatt hastighet og ventetid, og lar frustrasjonen gå ut over de som jobber langs vegen. Det kan sette vegarbeidernes liv i fare.

Flere aktører går denne sommeren ut samtidig for å skape større oppmerksomhet og bevissthet rundt dette med kampanjen #TrygtHjemSammen. De ber om at bilistene samarbeider med de som jobber langs vegen så alle kommer trygt hjem.

Det er Statens vegvesen, Trafikksikkerhetsforeningen, Vegtilsynet, Utrykningspolitiet, Nye Veier AS, NHO Service og handel og Maskinentreprenørenes Forbund som ber om tålmodighet og forståelse fra trafikantene.

Alle skal hjem til noen

Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen minner om at de som bygger og vedlikeholder vegene, bruene og tunnelene våre, legger asfalt og setter opp rekkverk, er noens pappa eller mamma, kjæreste, sønn eller datter.

Hun ber bilistene huske på det neste gang de irriterer seg over at de må kjøre litt saktere, vente på grønt lyst eller til trafikkdirigenten gir klarsignal til å kjøre.

– Alle som er der for å gjøre vegene tryggere og bedre så vi får en enklere reisehverdag, skal komme trygt hjem til sine når arbeidsdagen er over, sier vegdirektør Dahl Hovland.

Farlig arbeidsplass

En fersk undersøkelse som Kantar har gjennomført for Trafikksikkerhetsforeningen, bekrefter at det ikke bare er vegarbeiderne som opplever arbeidsplassen sin som farlig. Også bilistene vedgår at det kan være farlig å arbeide langs vegen.

74 prosent av de spurte i undersøkelsen svarer at de ofte kjører fortere enn hastigheten som er tillatt når de passerer vegarbeid. Det er de yngste sjåførene som innrømmer at de sjeldent senker farten.

Når så mange vedgår at de kjører for fort forbi et anleggsområde, er det kanskje ikke så rart at et stort flertall mener at de som utfører vegarbeid, har en farlig arbeidsplass. Hele 85 prosent av de spurte er enige i at de som holder på med vegarbeid, har en farlig arbeidsplass. Her er det helt klart de eldre som er mest enig i dette utsagnet. Hele 90 prosent av de over 60 år svarer at de er helt enig eller ganske enige i dette, mens hos de yngre sjåførene er det bare 65 prosent som mener det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmålet om de lar seg irritere over å måtte stoppe på grunn av vegarbeid, svarer 42 prosent av de spurte i undersøkelsen at de blir irriterte. Også her er det klare aldersforskjeller. Mens 60 prosent at sjåførene mellom 15 og 44 år blir irriterte, er de eldste sjåførene langt mer tålmodige. Her svarer bare 26 prosent at de blir irriterte hvis de må stoppe for vegarbeid.

Heldigvis er det et klart fåtall av trafikantene som har opplevd ubehagelige situasjoner når de har passert vegarbeid. Her har bare elleve prosent svart «ja» på spørsmålet om de har opplevd ubehagelige situasjoner når de har passert et arbeidsområde langs vegen. På spørsmål om myke trafikanter er ivaretatt, svarer en tredjedel at de er helt enig eller ganske enig i dette.

Registrerer uønskede hendelser

–  I Statens vegvesen har vi et register for uønskede hendelser. Dette er en database vi helst skulle sett hadde lite innhold, men sannheten er det motsatte. Dessverre. Vi registrerer uønskede hendelser langs vegen for å evaluere hendelsene og lære. Vi ser at flere av hendelsene skyldes utålmodige sjåfører. Mange av hendelsene er svært alvorlige, og noen er så alvorlige at det er registrert personskade. Vi mener alle skal ha en trygg arbeidsplass, og her må trafikantene også bidra, oppfordrer Jon Molnes som er HMS-rådgiver i Statens vegvesen.

Ulike tiltak i #TrygtHjemSammen

Aktørene som bidrar i #TrygtHjemSammen-kampanjen skal gjennomføre ulike tiltak.

Statens vegvesen har laget tre korte filmer med oppfordring om at de som jobber langs vegen skal komme trygt hjem til sine kjære. 

Trafikksikkerhetsforeningen skal på norgesturné med kampanjen #TrygtHjemSammen. De skal møte lokal- og distriktsmedia sammen med noen av sine medlemsbedrifter som jobber med arbeidsvarsling og midlertidig sikring i forbindelse med vegarbeid.

Oppfordringen fra alle som står bak #TrygtHjemSammen er klar:

Kjør forsiktig, ta hensyn og ha en trygg og god sommer!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Bjørn Arild Reed Jacobsen 5 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Å legge seg ut med Rasmussen er ingen enkel oppgave. Der folk synser, tror og påstår uverifiserte "sannheter" møter RR ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8Jeg ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Siden Frank Sve mener at Romsdalsaksen er et risikofritt alternativ, så må han ha full tillit til de som har ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte