Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 september 2022 07:54
Del på Facebook
Fremskrittspartiets energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen ber regjeringen avvise EUs krisetiltak for energimarkedet. Foto: Javad Parsa / NTB
Fremskrittspartiets energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen ber regjeringen avvise EUs krisetiltak for energimarkedet. Foto: Javad Parsa / NTB

Frp krever at regjeringen sier blankt nei til EU-kommisjonens forslag om en «solidaritetsskatt» for søkkrike olje- og gasselskap. Venstre mener Norge må bidra.

– Store olje-, gass- og kullselskap har gigantiske overskudd. De må betale sin del – de må gi et krisebidrag, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en tale til EU-parlamentet onsdag.

Der tegnet hun opp EUs nye kriseplan for energimarkedet hvor et såkalt «solidaritetsbidrag» fra Europas olje- og gasselskaper står sentralt. Forslaget går ut på at selskapene deler en andel av fortjenesten over et visst nivå med EUs medlemsland i form av en slags skatt. Pengene skal gå til å hjelpe husholdninger og bedrifter.

Frp mener regjeringen umiddelbart må avvise EUs forslag.

– Jeg er sterkt bekymret for at regjeringen nå begynner å gi etter for presset fra EU, sier partiets energipolitiske talsperson, Marius Arion Nilsen.

Han viser både til «solidaritetsbidraget» og forslaget om et pristak på gass, som flere EU-land har stilt seg bak. Norge er i dag den største gasseksportøren til Europa.

Ber Støre avvise EU

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) påpeker at «solidaritetsskatten» er noe EU-kommisjonen ønsker for EU, som Norge ikke er medlem i. Han mener forslaget minner om måten Norge skattlegger næringen i dag.

– Norge har høy beskatning av energiselskaper som bidrar til vår velferdsstat, sier han.

NRK skriver at EUs krisetiltak ikke er del av EØS-avtalen som Norge er bundet av.

Nilsen er likevel bekymret. Han mener Norge må bruke den felles arbeidsgruppen med EU til å ta avstand fra disse forslagene.

annonse

– Frp krever at regjeringen nå setter opp noen stolper, og gjennom møtene i den nedsatte arbeidsgruppen avviser ethvert forslag fra EU som innebærer at selskapene på norsk sokkel ufrivillig må gi fra seg inntekter, sier Nilsen.

Det var Ursula von der Leyen som onsdag kunngjorde at EU og Norge har satt ned en felles arbeidsgruppe som skal se på mulighetene for lavere gasspris. Støre har sagt at Norge vil samarbeide med EU om å stabilisere gassprisen i Europa, men har avvist et pristak på gass.

Venstre: Norge må vise ydmykhet

Venstre-leder Guri Melby mener på sin side at Norge må vurdere å bidra der vi kan.

– Regjeringen kan ikke slamre igjen dører og si absolutt nei til et «solidaritetsbidrag» om det blir aktuelt. Norge tjener ufattelig godt på de høye energiprisene og må være svært ydmyke i møte med Europa om hva de mener vi bør stille opp med, sier Melby.

Hun minner om at Norge har fått krass kritikk for å håve inn penger på energikrisen som har oppstått i kjølvannet av Ukraina-krigen. «Norges profitt på krig i Europa er pinlig», skrev magasinet The Economist nylig.

– Vi kan mene det er et urettferdig bilde, men det er absolutt i vår egeninteresse å korrigere det bildet, sier Melby.

Venstre-lederen gir regjeringen ros for å ha opprettet en felles arbeidsgruppe med EU, men er samtidig kritisk til at Norge ikke var representert på EUs energikrisemøte forrige uke.

– Det var jo ikke regjeringens feil, for vi ikke er medlem av EU. Men det viser konsekvensene av utenforskapet vårt, sier Melby.

Også MDG er positive til ideen om «solidaritersbidrag».

– Støre bør legge på bordet at også han vil innføre en solidaritetsavgift på salg av olje og gass. Pengene som hentes inn gjennom avgiften, bør inn på EUs nye solidaritetsfond, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg til NRK.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte