Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
27 september 2022 12:49
Del på Facebook
Frps energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen tar til orde for ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt norske gassrørledninger. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Frps energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen tar til orde for ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt norske gassrørledninger. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Frp og MDG etterlyser sikkerhetstiltak rundt norske gassrørledninger etter Nord Stream-lekkasjene. Olje- og energiministeren svarer at sikkerheten på norsk sokkel er høy.

Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland gjennom Østersjøen.

Annonse
Annonse

Skadene på ledningene er uten sidestykke, ifølge selskapet Nord Stream AG. Tyske, polske og danske myndigheter har antydet at det kan være snakk om sabotasje, mens flere eksperter har sagt at det er usannsynlig at det er en ulykke.

– Det er svært urovekkende dersom lekkasjene fra Nord Stream og Nord Stream 2 skyldes sabotasje, sier energipolitisk talsperson i Frp, Marius Arion Nilsen, som etterlyser ekstraordinære sikkerhetstiltak for å sikre norsk infrastruktur.

– Disse tiltakene må være på plass som et minimum fram til man har fått avklart årsaken til dagens hendelser, sier han.

– Sikkerheten er høy

– Vi vet ikke mer nå om årsakene til denne lekkasjen, sier olje og energiminister Terje Aasland (Ap) i en uttalelse til NTB.

– På generelt grunnlag vil jeg si at sikkerheten på norsk sokkel er høy og at selskapene har stor oppmerksomhet om sikker drift, sier Aasland videre.

Tirsdag åpnet han gassrørledningen Baltic Pipe som forsyner Polen og Danmark med gass fra Norge. Baltic Pipe knytter Polen til eksisterende gassrør mellom Norge og kontinentet og skal bidra til å styrke forsyningssikkerheten til både Polen og Danmark og andre land rundt Østersjøen og Øst-Europa.

Annonse
Annonse

Frps Nilsen mener regjeringen straks bør inngå dialog med EU, Danmark og Polen for å få på plass sikkerhetstiltak.

– Dette er kritisk viktig infrastruktur som i praksis vil bidra til å gjøre Europa mindre avhengig av russisk gass, sier Nilsen.

Droner ved norske farvann

MDGs utenrikspolitiske talsperson, Carl Johansen, påpeker at det nylig er observert ukjente droner ute ved norske olje- og gassplattformer.

Han mener vi nå ser et Russland som viser mer aggresjon og mindre hemninger for hva slags metoder de kan ta i bruk.

– Jeg forventer at regjeringen i samråd med Forsvaret, politiet og oljeselskapene øker beredskapen og overvåkingen ved olje- og gassinstallasjoner, og ikke minst ved gass- og strømledningene som går fra Norge til Europa. Nå som vi opplever det som er mulig sabotasje mot Nord Stream ikke lenge etter at det er observert ukjente droner ved norske oljeinstallasjoner, er det behov for at vi ikke tar noen sjanser, sier han.

Nå som Russland ikke leverer gass til Europa, er Norge den største leverandøren av gass til kontinentet. Det øker risikoen for at vi er et sabotasjemål, understreker Johansen.

– Gassen vi produserer er helt nødvendig for å få Europa gjennom vinteren. Skulle noe skje med disse leveransene, er vi og Europa dårligere stilt. Med det vil Putins ønsker om å skape kaos og splittelse enklere kunne gjennomføres.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse