Samme dag som olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) åpner gassrørledningen Baltic Pipe i Polen, meldes det om mulig sabotasje på Nord Stream 1 og 2.
Aasland er tirsdag i den polske byen Szczecin for å markere åpningen av Baltic Pipe som forsyner Polen og Danmark med gass fra Norge.
Samme dag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Tyske myndigheter mistenker sabotasje. Heller ikke Russland vil utelukke sabotasje.
– Neppe tilfeldig
Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som også er i Polen tirsdag, mener det neppe er tilfeldigheter som ligger bak.
– Det er tre lekkasjer med litt avstand mellom dem. Derfor er det vanskelig å forestille seg at det som skjer er tilfeldig, sier Frederiksen, som understreker at danske myndigheter ser alvorlig på situasjonen.
Baltic Pipe knytter Polen til eksisterende gassrør mellom Norge og kontinentet og skal bidra til å styrke forsyningssikkerheten til både Polen og Danmark, og andre land rundt Østersjøen og Øst-Europa.
EU: – Et nøkkelprosjekt
EUs energikommissær Kadri Simson kaller Baltic Pipe et nøkkelprosjekt for europeisk forsyningssikkerhet.
– Rørledningen vil spille en viktig rolle i å dempe energikrisen, sier Simson i en uttalelse.
Russland har kuttet kraftig i gassleveransene til Europa etter invasjonen av Ukraina, og Norge er nå den største eksportøren av gass til kontinentet.
Baltic Pipe skal etter planen være i drift fra 1. oktober. Den kan transportere inntil 10 milliarder kubikkmeter (bcm) gass per år fra Norge til Polen via Danmark, og 3 milliarder kubikkmeter (bcm) fra Polen til Danmark, opplyser EU-kommisjonen.
(©NTB)