Ifølge olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er det per nå ingenting som tyder på at det kan komme angrep på norske gassrørledninger.
– Vi har ingen indikasjoner på at det kan komme angrep mot norsk sokkel. Sikkerheten rundt norske olje- og gassinstallasjoner er veldig høy, sier Aasland til NTB.
Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen. Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland.
– Vi avventer nå nærmere informasjon av hva som er årsaken til disse lekkasjene, sier Aasland.
Viser til selskapene
Både Danmark og Sverige satte tirsdag krisestab for å håndtere situasjonen. Danske og svenske myndigheter har også hatt kontakt gjennom dagen.
På spørsmål om regjeringen vil foreta seg noe etter meldingene om gasslekkasjer, viser Aasland til at det er olje- og gasselskapene som har ansvaret for sikkerheten på norsk sokkel.
– De har et selvstendig ansvar for å håndtere sikkerheten på sokkelen og stabiliteten og forutsigbarheten i gassleveransene. Selskapene har stor oppmerksomhet på sikkerheten. Vi støtter dem selvsagt i dette, men det er selskapene som har ansvaret, sier han.
Varsel om droner
Petroleumstilsynet (Ptil) sendte mandag en advarsel til alle operatører og redere på norsk sokkel etter flere observasjoner av uidentifiserte droner.
– Vi følger situasjonen nøye og er i dialog med norske myndigheter, sier Eskil Eriksen, som er Equinors pressetalsmann for norsk sokkel.
Equinor vil ikke kommentere om de foretar seg noe eller hvordan de forholder seg til nyheten om en mulig sabotasje mot gassrørledningen Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.
– Av hensyn til sikkerheten ønsker vi ikke å kommentere sikkerhetsvurderinger og tiltak som vi gjør, sier Eriksen.
Mistenker sabotasje
Både Tyskland og Polen mistenker at gasslekkasjene skyldes sabotasje. Ifølge SVT ble det registrert to kraftige eksplosjoner ved Nord Stream-ledningene mandag.
– Vi vet ikke nøyaktig hva som har skjedd i dag, men vi ser tydelig at det en sabotasjehandling, har Polens statsminister Mateusz Morawiecki slått fast.
Tirsdag møtte han Terje Aasland og den danske statsministeren Mette Frederiksen under åpningen av gassrørledningen Baltic Pipe i Polen. Denne ledningen gjør Polen helt uavhengig av russisk gass.
Vil unngå spekulasjoner
Frederiksen sa etter åpningen at hun neppe tror lekkasjene skyldes en tilfeldighet.
Aasland vil på sin side ikke spekulere i hva som har skjedd. Han vil heller ikke peke mot Russland.
– Det er for tidlig å si noe om hva som er årsaken, sier han.
Ifølge Aasland jobber nå norske myndigheter med å få mer informasjon om hendelsesforløpet.
– Det viktigste nå er at vi får klarhet i hva dette handler om slik at vi unngår spekulasjoner, sier Aasland.