Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 september 2022 16:45
Del på Facebook
Et gassanlegg i Budno i Polen, knyttet til den nye rørledningen fra Norge til Polen som ble åpnet tirsdag. Samme dag oppsto det plutselige lekkasjer, trolig som følge av sabotasje, på to gassrørledninger fra Russland til Tyskland. Foto: AP / NTB
Et gassanlegg i Budno i Polen, knyttet til den nye rørledningen fra Norge til Polen som ble åpnet tirsdag. Samme dag oppsto det plutselige lekkasjer, trolig som følge av sabotasje, på to gassrørledninger fra Russland til Tyskland. Foto: AP / NTB

15 EU-land har stilt seg bak et krav om makspris på naturgass, ifølge nyhetsbyrået DPA. Norske myndigheter mener pristak vil virke mot sin hensikt.

Kravet fremmes i et brev som byrået har fått tilgang til. Det er sendt til EUs energikommissær Kadri Simson.

Annonse
Annonse

Frankrike, Italia, Spania, Hellas, Belgia, Polen, Bulgaria, Kroatia, Latvia, Litauen, Malta, Portugal, Romania, Slovakia og Slovenia skal ha undertegnet brevet.

Det var Hellas som tok initiativ til oppropet, ifølge Energi og Klima. Tanken er å blant annet innføre et pristak på gass som importeres fra land utenfor EU.

Etter invasjonen av Ukraina har Norge gått forbi Russland som den største leverandøren av naturgass til EU. Regjeringen i Norge er negativ til forslaget om en makspris på gassen. Et slikt tiltak vil ikke løse det grunnleggende problemet, som er mangel på gass i Europa, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Mye usikkerhet

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at Norge har vært veldig tydelig på synet om at et pristak vil virke mot sin hensikt.

Annonse
Annonse

– Det er mye usikkerhet knyttet til det EU nå holder på med, og det er viktig å dempe den usikkerheten og få kontroll på situasjonen, sier Asland til NTB.

– Pristak hjelper ikke når hovedutfordringen er energiknapphet. Det er mange ubesvarte spørsmål knyttet til dette temaet, og jeg tror EU-kommisjonen og medlemslandene vil sitte igjen med flere spørsmål enn svar frem mot og under energiministermøtet, påpeker ministeren.

– Det er vanskelig å få forsikringer om at et pristak kommer sluttbruker til gode og ikke bare forverrer situasjonen. Tvert imot er det tegn som kan tyde på det motsatte, sier Asland.

Tyskland kjøper mer norsk gass

Også Tyskland skal ha argumentert mot forslaget om pristak. Etter å ha mistet gassleveransene fra Russland, har Tyskland kjøpt mer gass fra Norge og andre land.

Tiltak for å løse energikrisen skal diskuteres på et møte for EUs energiministre fredag. Neste uke skal Støre delta på et europeisk toppmøte i Tsjekkia der energikrisen er en av sakene som står på agendaen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDisse forlag til ny veinormal var utarbeidet før SVV lanserte Møreaksen som nr. 9 i sitt forsalg til ny NTP. ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDersom ein les dettre dokumentet frå SVV, "Oppdrag om vurdering av endringer i vegnormalen N100 15.06.2022" , som no har ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Skrot fergene
@Rolf Erik PedersenJeg er fullt klar over at Fergefri E39 Møreaksen er i NTP. Trasévalget ble gjort i 2014, og prosjektet kom ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDen krystallkula er ikkje eg utrusta med.
Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrOg hvordan er Fergefri E39 Møreaksen rangert nå?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøRangert som #9 før beslutning etter ny innspillsrunde, også med nasjonale føringar kunngjort denne veka.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse