Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
13 oktober 2022 09:47
Del på Facebook
Politiet i Møre og Romsdal har rykket ut til landanlegget til gassfeltet Ormen Lange på Aukra etter melding om en uavklart situasjon. Foto: Shell / NTB
Politiet i Møre og Romsdal har rykket ut til landanlegget til gassfeltet Ormen Lange på Aukra etter melding om en uavklart situasjon. Foto: Shell / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En trusseltelefon utløste full evakuering på gassanlegget Ormen Lange torsdag morgen. Mannen som er pågrepet i saken, er dømt for lignende trusler tidligere.

Politiet fikk melding klokken 8.41 torsdag morgen om at Ormen Lange hadde mottatt en trussel fra en innringer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Uavklart situasjon ved Ormen Lange. HV har vakthold på stedet. Politiet er på vei til stedet med ressurser, skrev politiet på Twitter en drøy halvtime senere.

Aukra-ordfører Odd Jørgen Nilssen har opplyst til TV 2 at det var snakk om en bombetrussel. Han vil imidlertid ikke bekrefte dette til NTB, og heller ikke politiet vil overfor NTB kommentere innholdet i trusselen.

– Trusselen var rettet mot et objekt på Ormen Lange, sier operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt.

Det tok ikke lang tid før det ble besluttet full evakuering av anlegget.

– Cirka en time etter at vi fikk inn meldingen, var situasjonen avklart, og vi kunne gå tilbake til normal drift, sier Ferstad.

Gjerningspersonen er kjent fra før

Politiet fikk etter hvert kontroll på innringeren – en mann i 60-årene som er godt kjent av politiet fra før.

Mannen bor i et annet politidistrikt. Tidligere denne måneden ble hurtigruteskipet MS Nordnorge evakuert da det lå til kai i Ålesund, etter at de mottok en trussel på telefon. Også da fikk politiet raskt avklart at det ikke var snakk om en reell trussel.

– Vi mistenker at det er samme person, og den videre etterforskningen vil avklare det, sier Ferstad, som sier at mannen vil bli avhørt av det aktuelle politidistriktet.

Annonse
Annonse

Politiadvokat Åge Sliper Midling i Trøndelag politidistrikt sier til TV 2 at mannen vil bli begjært tvangsinnlagt når han kommer til Trondheim.

I januar 2020 ble mannen dømt til fengsel i ti måneder for trusler mot flere flyplasser, samt Alstahaug tingrett i Sandnessjøen.

Driften går som normalt

I 9.50-tiden opplyste politiet at situasjonen var avklart, og de evakuerte arbeiderne kunne returnere til jobb.

Kort tid etterpå sa direktør Jan Soppeland for kommunikasjon og myndighetskontakt i Shell til NTB at produksjonen ville fortsette som normalt.

– Vi skal ivareta folkene våre som ble evakuert, og vi vil gå gjennom situasjonen for å se hva vi eventuelt kan lære av den. Når det gjelder selve hendelsen, så må vi henvise til politiet om dette, sier Soppeland.

Gassco, det statlige selskapet som eier gassledningene, understreker også at deres ansatte som ble preget av hendelsen, vil bli ivaretatt.

– Vår oppgave nå er å ivareta folk som kan ha opplevd situasjonen som skremmende. Produksjonen går nå som normalt og er ikke påvirket av hendelsen, skriver Gassco til NTB gjennom markedsansvarlig Anne-Sofie Hagland.

Norges nest største gassfelt

Ormen Lange er Norges nest største gassfelt, skriver Shell. Den ilandførte gassen behandles i Nyhamna på øya Gossa i Aukra kommune.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt beredskapen ved olje- og gassanlegg i Norge og andre Nato-land etter at gassrørledningen Nord Stream i Østersjøen ble brutt 27. september. Det er antatt at den ble utsatt for sabotasje.

Beredskapen er økt ved norske olje- og gassanlegg, og Heimevernet er kalt inn for å bistå med overvåkingen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse