Mange av de 70.000 ukrainske flyktningene som er ventet til Norge i år og neste år, vil trolig bli her lenge.
Det viser en rapport om ukrainske flyktninger i Norge som ble offentliggjort mandag, melder Aftenposten.
I juni foretok forskere fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) en spørreundersøkelse blant nesten 700 ukrainske flyktninger:
* Kun 26 prosent ønsket å returnere til Ukraina så snart krigen er over. To av ti hadde allerede bestemt seg for å bli i Norge, mens over halvparten var usikre.
* Bare 3 prosent ville returnere hvis de må bo i en annen del av Ukraina enn hjemstedet. 66 prosent ville da heller bli boende i Norge.
* Selv om hjemstedet skulle bli trygt, ville kun 11 prosent flytte tilbake før krigen er over i hele Ukraina.
Overraskende funn
Til nå i 2022 har det kommet 31.000 søknader om asyl fra ukrainske borgere i Norge. Neste år venter UDI at det vil komme minst 30.000 nye flyktninger fra Ukraina, hvis krigen fortsetter.
Vilde Hernes, NIBR-forsker ved Oslo Met, sier svarene var en overraskelse for dem.
– Jeg må innrømme at jeg løp og banket på døren til mine kolleger da vi fikk ut disse svarene i undersøkelsen, sier hun.
Rom for forbedring
Undersøkelsen avdekker også forbedringspunkter, skriver Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) i en pressemelding. Disse er særlig knyttet til utfordringer med å nå alle med forståelig og oppdatert informasjon.
Mer enn 70 prosent av flyktningene har opplevd vanskeligheter med å finne fram til riktig informasjon.
De fleste som har blitt spurt, tror dessuten at oppholdet deres i Norge vil bli langvarig, mens 26 prosent svarte at de ønsker å returnere til Ukraina så snart krigen er over.
Flyktningene vil integreres
I tillegg oppgir nesten alle at de ønsker å delta i introduksjonsprogrammet og lære norsk for å kunne starte integreringen i det norske samfunnet.
– Denne verdifulle informasjonen skal vi ta i bruk i fortsettelsen, slik at alle som kommer, blir tatt imot og håndtert videre på en god og effektiv måte, sier direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI).
(©NTB)