Økt formuesskatt, større utslippskutt og mer penger til bistand. De tre kravene står øverst på SVs ønskeliste foran budsjettforhandlingene.
Fredag morgen presenterte SV-leder Audun Lysbakken partiets alternative budsjett.
– Våre prioriteringer er tydelige. For det første må vi møte dyrtiden med mer rettferdig fordeling. Det innebærer økt skattlegging av de rikeste og bruke de pengene på velferdsordninger som gratis SFO og tannhelse. I tillegg må vi gi de gruppene som sliter mest med regningene akkurat nå, litt mer å leve av, sier Lysbakken til NTB.
Mandag klokka 11 setter partiets hovedforhandler Torgeir Knag Fylkesnes seg til forhandlingsbordet på Stortinget med Aps Eigil Knutsen og Sps Geir Pollestad.
Fra rike til fattige
SV foreslår å hente inn drøyt 20 milliarder kroner i økte skatter i året, herunder 14,2 milliarder i økt formuesskatt.
De som tjener under 800.000 kroner, får mindre skatt, mens de som tjener over 1 million, får en kraftig økning i skatten, heter det i forslaget. For de med inntekter over 2 og 3 millioner kroner vil det virkelig svi på pungen.
SV vil også reversere skattekuttene til oljenæringen og øke CO2-avgiften på sokkelen. I tillegg vil SV øke selskapsskatten fra 22 til 23 prosent.
Pengene skal brukes på de svakere gruppene i samfunnet. Partiet setter av 8,6 milliarder kroner til en egen såkalt dyrtidspakke: Mer penger til enslige forsørgere, mer i sosialhjelp og økning i minstepensjonen er blant tiltakene.
Stor avstand
SVs andre hovedprioritering er klima og natur.
– Der er avstanden stor mellom oss og regjeringen. De er ikke i rute på klimamålene, slår Lysbakken fast.
SVs tredje krav er at bistanden holdes på 1 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). I sitt forslag til statsbudsjett har regjeringen kuttet bistanden til 0,75 prosent.
– Vi må finne en måte som gjør at vi kan holde 1-prosenten i bistand og få den ut i verden der nødhjelpsbehovet er enormt, sier Lysbakken.
Ingen ryddegutt
Lysbakken sier at han selvfølgelig er innforstått med at de ikke får alle sine ønsker innfridd.
– Verken vi eller regjeringen får gjennomslag for alt vi har lagt fram. Begge sider vil måtte akseptere at det gjøres endringer, og at man må møte hverandre et sted imellom, sier han.
Samtidig står han fast på at SV ikke skal være noen ryddegutt for regjeringen.
– Jeg har oppfordret regjeringen til å komme med penger for å rydde opp i en del kutt, blant annet dagpengekuttet. Vi sender et tydelig signal om at regjeringen ikke kan gjennomføre kutt som de egentlig ikke har lyst på, og tro at vi skal rydde opp i dette. Mange av disse kuttene kan bli stående dersom ikke regjeringen rydder opp selv, sier Lysbakken.
– Men noen kutt har så store miljømessige og sosiale konsekvenser at vi blir nødt til å gjøre noe med dem, føyer han til.
(©NTB)