Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 november 2022 12:35
Del på Facebook
Tre ting står øverst på SV-leder Audun Lysbakkens ønskeliste foran budsjettforhandlingene, som starter neste uke: Mer rettferdig fordeling, større utslippskutt og mer i bistand. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Tre ting står øverst på SV-leder Audun Lysbakkens ønskeliste foran budsjettforhandlingene, som starter neste uke: Mer rettferdig fordeling, større utslippskutt og mer i bistand. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økt formuesskatt, større utslippskutt og mer penger til bistand. De tre kravene står øverst på SVs ønskeliste foran budsjettforhandlingene.

Fredag morgen presenterte SV-leder Audun Lysbakken partiets alternative budsjett.

Annonse
Annonse

– Våre prioriteringer er tydelige. For det første må vi møte dyrtiden med mer rettferdig fordeling. Det innebærer økt skattlegging av de rikeste og bruke de pengene på velferdsordninger som gratis SFO og tannhelse. I tillegg må vi gi de gruppene som sliter mest med regningene akkurat nå, litt mer å leve av, sier Lysbakken til NTB.

Mandag klokka 11 setter partiets hovedforhandler Torgeir Knag Fylkesnes seg til forhandlingsbordet på Stortinget med Aps Eigil Knutsen og Sps Geir Pollestad.

Fra rike til fattige

SV foreslår å hente inn drøyt 20 milliarder kroner i økte skatter i året, herunder 14,2 milliarder i økt formuesskatt.

De som tjener under 800.000 kroner, får mindre skatt, mens de som tjener over 1 million, får en kraftig økning i skatten, heter det i forslaget. For de med inntekter over 2 og 3 millioner kroner vil det virkelig svi på pungen.

SV vil også reversere skattekuttene til oljenæringen og øke CO2-avgiften på sokkelen. I tillegg vil SV øke selskapsskatten fra 22 til 23 prosent.

Pengene skal brukes på de svakere gruppene i samfunnet. Partiet setter av 8,6 milliarder kroner til en egen såkalt dyrtidspakke: Mer penger til enslige forsørgere, mer i sosialhjelp og økning i minstepensjonen er blant tiltakene.

Stor avstand

SVs andre hovedprioritering er klima og natur.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Der er avstanden stor mellom oss og regjeringen. De er ikke i rute på klimamålene, slår Lysbakken fast.

SVs tredje krav er at bistanden holdes på 1 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). I sitt forslag til statsbudsjett har regjeringen kuttet bistanden til 0,75 prosent.

– Vi må finne en måte som gjør at vi kan holde 1-prosenten i bistand og få den ut i verden der nødhjelpsbehovet er enormt, sier Lysbakken.

Ingen ryddegutt

Lysbakken sier at han selvfølgelig er innforstått med at de ikke får alle sine ønsker innfridd.

– Verken vi eller regjeringen får gjennomslag for alt vi har lagt fram. Begge sider vil måtte akseptere at det gjøres endringer, og at man må møte hverandre et sted imellom, sier han.

Samtidig står han fast på at SV ikke skal være noen ryddegutt for regjeringen.

– Jeg har oppfordret regjeringen til å komme med penger for å rydde opp i en del kutt, blant annet dagpengekuttet. Vi sender et tydelig signal om at regjeringen ikke kan gjennomføre kutt som de egentlig ikke har lyst på, og tro at vi skal rydde opp i dette. Mange av disse kuttene kan bli stående dersom ikke regjeringen rydder opp selv, sier Lysbakken.

– Men noen kutt har så store miljømessige og sosiale konsekvenser at vi blir nødt til å gjøre noe med dem, føyer han til.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse