Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
30 november 2022 07:10
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet må tåle nok en meningsmåling på godt under 20 prosent for sitt parti. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet må tåle nok en meningsmåling på godt under 20 prosent for sitt parti. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun 17,1 prosent av velgerne sier at de vil stemme på Arbeiderpartiet i Norstats desembermåling for Aftenposten og NRK. Det er historisk dårlig.

17,1 prosent er tidenes svakeste Ap-tall på en Norstat-måling for Aftenposten og NRK. Ap har nå vært under 20 prosent i fem måneder på rad.

Annonse
Annonse

– Det er en dramatisk dårlig situasjon, sier Johannes Bergh. Han er valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Bakgrunnstallene viser at halvparten av Ap-velgerne fra stortingsvalget i fjor har forlatt partiet, noe Bergh kaller en «sjokkerende utvikling» for et parti i regjering. Og denne målingen er ikke den verste: Ap fikk nylig 15,4 og 16,7 prosent i målinger i henholdsvis Vårt Land og Nettavisen.

Høyre tilbake

Regjeringspartneren Senterpartiet går fram 1,6 prosentpoeng til 5,9 prosent, noe som kan se ut som et nytt normalnivå for partiet som fikk 13,5 prosent ved valget i fjor.

Høyre går markert tilbake fra forrige måling, men er fortsatt over 30 prosent. Det har de vært på fire av de fem siste målingene.

Mandatberegningen gir de fire partiene på borgerlig side 90 mandater og flertall på Stortinget til tross for at Frp og Høyre samlet mister 4,2 prosentpoengs oppslutning.

Annonse
Annonse

Tallenes tale

Blant stortingspartiene er MDG og Kristelig Folkeparti under sperregrensen på denne målingen, slik de to partiene har vært på mange målinger i høst.

Hele målingen, endring fra november i parentes:

Rødt 7,3 (+1,4), SV 8,6 (+0,2), Ap 17,1 (-1,1), Sp 5,9 (+1,6), MDG 3,9 (+0,2), KrF 3,4 (-0,2), Venstre 4,6 (+1,2), Høyre 30,1 (-2,3) og Frp 12,8 (-1,9).

Demokratene og Industri- og næringspartiet (INP) får begge 1,7 prosent på målingen. Pensjonistpartiet måles til 1,4 prosent.

Målingen er gjennomført av Norstat fra 22. til 27. november. 947 personer er spurt. Feilmarginen er mellom 0,9 og 3,5 prosentpoeng, ifølge NRK.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse