Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 desember 2022 18:48
Del på Facebook
Mandag får finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) formelt overlevert rapporten fra Skatteutvalget om framtidas skattesystem. Foto: Terje Pedersen / NTB
Mandag får finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) formelt overlevert rapporten fra Skatteutvalget om framtidas skattesystem. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Omsider er Skatteutvalget ferdig med rapporten om hvordan det norske skattesystemet bør forbedres. Mange er spente på hva utvalget vil foreslå.

Mandag klokka 10 vil utvalgets leder, økonomiprofessor Ragnar Torvik fra NTNU, legge fram resultatet av en over halvannet år lang nitid gransking av det norske skattesystemet.

Annonse
Annonse

Men utvalget har holdt kortene tett til brystet når det gjelder hvilke forbedringer de vil foreslå, og Torvik har ikke ønsket å la seg intervjue av NTB i forkant av framleggelsen.

Fredag fikk regjeringen imidlertid en snikkikk i rapporten.

Stort mandat

Torvik-utvalget har hatt mye å forholde seg til.

Da utvalget ble nedsatt av Solberg-regjeringen i juni 2021, var mandatet en helhetlig gjennomgang av skattesystemet, med særlig vekt på å styrke produktiviteten og konkurransekraften i næringslivet. Utvalget ble også bedt om å utrede mulighetene for lavere inntektsskatt og høyere skatt på klimautslipp.

Et drøyt halvår senere utvidet Støre-regjeringen mandatet til også å omfatte hvilke skatter som kan økes. Utvalget ble i tillegg bedt om å se på hvordan skattesystemet kan bidra til bedre omfordeling, særlig med tanke på formuesskatten.

Arveskatt?

Rapporten er den første større gjennomgangen av det norske skattesystemet siden Scheel-utvalget kom med sin rapport i 2014.

I år er det blant annet knyttet spenning til om utvalget vil si noe om skatt på arv – og i tilfelle hva.

Både SV og fagforeningene vil ha tilbake arveavgiften.

Annonse
Annonse

– En skatt på arv er det mest rettferdige – og viktig fordelingspolitikk. Vi håper utvalgets arbeid vil revitalisere debatten om arveskatt. Det vil være et skritt i riktig retning, sier SVs finanspolitiske talsperson på Stortinget, Cato Brunvand Ellingsen, til NTB.

I oktober ble det kjent at også et flertall i LO, herunder både Fagforbundet og Fellesforbundet, vil gjeninnføre arveavgiften, som Høyre-Frp-regjeringen fjernet med et pennestrøk i 2014.

Regjeringspartiene Ap og Sp har hittil sagt tvert nei til å gjeninnføre skatt på arv.

Grunnrente og exit-skatt

Rent skattemessig har denne høsten vært preget av flere større endringer enn på flere tiår. Lakseskatt, kraftskatt og grunnrente på vindkraft er blant tingene som har satt mange sinn i kok.

Et av medlemmene i skatteutvalget, økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe, er kjent som en varm forsvarer av lakseskatten – eller grunnrenteskatt på havbruk.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har måttet bruke mye tid og krefter på å forklare og forsvare de omstridte grepene.

Samtidig har flere norske milliardærer, deriblant Kjell Inge Røkke, utnyttet et smutthull i lovgivningen og skatteflyktet til Sveits. Det førte til at regjeringspartiene og SV ble enige om en tøffere utflyttingsskatt i høstens budsjettforhandlinger.

Også denne skal være lagt under lupen av Torvik-utvalget.

De tre partiene ble også enige om å utrede en såkalt exit-skatt, det vil si at folk som flytter til utlandet, må betale inn utsatt skatt når de forlater Norge.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 13 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse