Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
13 januar 2023 17:31
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

St. Olavs hospital i Trondheim undersøker om den nye Helseplattformen kan ha medvirket til at en pasient døde. Nå er saken sendt til Statens helsetilsyn.

Saken handler om en eldre pasient som ble innlagt på St. Olavs hospital i desember, og siden døde av slag fordi blodfortynnende behandling ble stanset.

Annonse
Annonse

Det undersøkes nå om dødsfallet kan ha sammenheng med innføringen av det omstridte pasientsystemet Helseplattformen, som ble innført på St. Olavs hospital 12. november, skriver Adresseavisen.

– Svært alvorlig

– Som sykehusdirektør tar jeg dette svært alvorlig. Det er tungt å vite at pasientsikkerheten kan være truet, og det er svært bekymringsfullt når vi får alvorlige hendelser og dødsfall som eventuelt kan skyldes stort arbeidspress eller innføring av Helseplattformen, sier sykehusdirektør Grethe Aasved til avisen.

Pasienten i 80-årene gikk på blodfortynnende medisin, som rutinemessig ble avsluttet da han ble sendt til St. Olavs hospital for utredning om en mulig blødning. Behandlingen ble aldri startet opp igjen da han ble uskrevet fra sykehuset.

Manglet pasientinformasjon

To dager etter at han kom hjem, ble han innlagt på nytt for hjerneslag, noe han døde av. Ettersom pasienten ble innlagt på et nytt sykehus, fant ikke ansatte dokumentasjon i pasientjournalen om oppholdet på St. Olavs hospital noen dager tidligere, skriver NRK.

– Om det skyldes problemene med Helseplattformen, er vanskelig å svare på. Men det vi ser, er at man ikke har fått til å dokumentere som man skal, og det har nok tydelig sammenheng med Helseplattformen, sier fylkeslege Jan Vaage til rikskringkasteren.

Annonse
Annonse

Overfor Adresseavisen kaller han hendelsen en «rutinesvikt», men understreker at det fremdeles er uklart hvilken rolle det nye journalsystemet har hatt.

Ber Kjerkol svare

Helt siden Helseplattformen ble innført i november, har det vært en rekke utfordringer med journalsystemet ved St. Olavs hospital.

Helsetilsynet har allerede bedt om en redegjørelse av innføringen ettersom det etter nesten ni uker fremdeles rapporteres om feil. Nå ber Frp helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) om det samme.

– Nå som fylkeslegen i Trøndelag knytter et pasientdødsfall til Helseplattformen, har jeg sendt brev til statsråden og bedt henne redegjøre for situasjonen, sier Morten Wold (Frp), som er medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Han mener helseministeren må gjøre mer for å sikre pasientsikkerheten.

– Man kan ikke implementere et nytt journalsystem før man vet at det er forsvarlig. Fagmiljøene har vært tydelige med hvilke utfordringer Helseplattformen ville dra med seg, og de har fått rett i sine spådommer, sier han.

Sykehuset sliter ifølge Adresseavisen med feil i medisinlister, elektroniske meldinger som ikke kommer fram, og tungvinte løsninger etter at de byttet til nytt journalsystem.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse