Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 februar 2023 21:10
Del på Facebook
Et bilde tatt over Kingston i North Carolina viser en stor ballong og et fly som passerer under. Amerikanske myndigheter bekrefter lørdag at den kinesiske ballongen som har svevet over landet i flere dager, er skutt ned på østkysten. Foto: Brian Branch / AP / NTB
Et bilde tatt over Kingston i North Carolina viser en stor ballong og et fly som passerer under. Amerikanske myndigheter bekrefter lørdag at den kinesiske ballongen som har svevet over landet i flere dager, er skutt ned på østkysten. Foto: Brian Branch / AP / NTB

Den kinesiske ballongen som har svevet over USA, er skutt ned over den amerikanske østkysten. En operasjon er i gang for å berge vrakrestene.

Det var et amerikansk kampfly som gjennomførte nedskytningen, opplyser USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Ifølge ham var det for risikabelt å skyte den ned over land.

Annonse
Annonse

Kort tid før meldingen om nedskytningen kom, ble det meldt at president Joe Biden hadde gitt grønt lys. Vitner forteller at ballongen begynte å falle etter at den ble truffet. TV-bilder viser en liten eksplosjon, og at amerikanske militærfly beveget seg i nærheten.

Nedskytingen skjedde over Atlanterhavet, ikke langt fra Myrtle Beach på den amerikanske østkysten.

Kina reagerer

I en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet blir det klart at Kina er svært misfornøyd med USAs nedskyting av ballongen.

– Kina uttrykker sterk misnøye og protesterer mot at USA med makt angriper det ubemannede sivile luftfartøyet, heter det i uttalelsen.

De kaller det også et alvorlig brudd på internasjonal praksis, og sier de forbeholder seg retten til å reagere.

Krise

Med nedskytingen ble den mye omtalte ballongferden over USA avsluttet på dramatisk vis.

I kjølvannet av den har det oppstått en diplomatisk krise mellom USA og Kina. For mens Kina står fast på at ballongen var en værballong på avveie, sier Pentagon at det var snakk en spionballong på jakt etter amerikanske hemmeligheter.

Ballongsaken førte blant annet til at USAs utenriksminister Antony Blinken avlyste et besøk i Kina som det var knyttet store forventninger til. Mange håpet på et diplomatisk tøvær mellom landene, men det ser nå ikke ut til å bli en realitet.

Amerikanske myndigheter har imidlertid understreket at turen ikke er avlyst, men utsatt. Kinesiske myndigheter har på sin side tonet ned avlysningen, og vist til at reisen aldri var blitt offisielt bekreftet.

– I realiteten har USA og Kina aldri kunngjort noe besøk, og hvis USA kommer med slike kunngjøringer, er det deres egen sak, og vi respekterer det, sa det kinesiske utenriksdepartementet i en uttalelse lørdag.

Annonse
Annonse

Kritikk

Siden ballongen ble oppdaget, har den vært en hovedsak på de amerikanske nyhetskanalene og i sosiale medier. Beslutningen om å ikke å skyte den ned mens den var over amerikansk jord, har ført til en hel del kritikk mot Biden, til tross for vurderingen om at en slik nedskytning kunne sette folk på bakken i fare.

Etter nedskytingen sa Biden at han allerede onsdag ga ordre om å skyte ned ballongen. Hans sikkerhetsrådgivere skal imidlertid ha besluttet å vente til ballongen kom ut over havet.

– De tok den ned på vellykket vis, og jeg vil gjerne komplimentere flygerne som gjorde jobben, sa Biden i etterkant.

Før nedskytingen ble et område over South Carolina og Atlanterhavet stengt for all sivil flytrafikk. Alle bevegelser på flyplassene i Charleston, Myrtle Beach og Wilmington ble også stanset av hensyn til en «nasjonal sikkerhetsinnsats».

En aksjon ble raskt satt i gang for å berge vraket, som amerikanske myndigheter gjerne vil granske nærmere.

Atombaser

Amerikanske embetsfolk har opplyst at ballongen, som først kom inn over Alaska, har hengt over militært sensitive områder i Montana der kjernefysiske stridshoder er lagret. Det amerikanske forsvaret skal ha sett seg nødt til å sette i verk tiltak for å hindre den i å samle inn etterretningsopplysninger.

CNN viser til analytikere som sier det er både siloer for interkontinentale atomraketter og baser for strategiske bombefly i området.

Den pensjonerte amerikanske generalen John Ferrari, som er gjesteforsker ved tankesmia American Enterprise Institute, mener at ballongen utgjorde en trussel selv om den ikke hadde våpen om bord.

Lytter til signaler?

Selve flygningen kan brukes til å teste USAs evne til å oppdage trusler i luftrommet og finne hull i USAs varslingssystemer, sier Ferrari. Kina kan også fange opp signaler som satellitter i stor høyde ikke kan plukke opp, som svake radiosignaler som kan bidra til en forståelse av hvordan amerikanske våpensystemer kommuniserer.

Ferrari sier Kina kan ha sendt ballongen for å «vise oss at de kan gjøre det», og at USA dermed må bruke tid og penger på å utvikle et forsvar mot dette.

Forskeren Peter Layton ved Griffith Asia Institute i Australia sier til CNN at han tror ballongen sannsynligvis samlet informasjon om amerikanske sambandssystemer og radarer. Analytikerne mener også at slike ballonger kan kontrolleres fra kinesiske spionsatellitter.

Forsvarskilder i Washington uttalte lørdag kveld at det amerikanske forsvaret også samlet etterretningsopplysninger om ballongen mens den var på sin ferd over USA.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 17 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Tor Hansen 19 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøMøreaksen gir ikke fastlandssamband til Gossen, ekstraregningen for dette er sist angitt til 4,7 mrd. ved bygging av Møreaksen. Så ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKor mykje pengar er sett av. Kan du lese det av tabellen? Og samfunnsnytten?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse