Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
20 april 2023 09:09
Del på Facebook
E-fuel kan redusere klimautslipp fra fly. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
E-fuel kan redusere klimautslipp fra fly. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Er e-fuel et alternativ som erstatning for fossilt drivstoff?

– Absolutt, sier både bilprodusenten Porsche og Det internasjonale bilsportforbundet, som arrangerer Formel 1. Nå blir «Electrofuel som energibærer» løftet fram under en temadag på Kulturfabrikken i Kristiansund.

Annonse
Annonse

Bakgrunnen for temadagen onsdag 3. mai er at for å nå klimamålene som FN har satt, må vi slutte å bruke petroleumsprodukt. Og da vi må finne erstatninger for fossilt drivstoff.

Temadagen som blir arrangert av Møre og Romsdal fylkeskommune, er et bidrag til økt kunnskap og forståelse for nye energibærere, og skal være en møteplass for de ulike aktørene. Både produsenter og forbrukere er invitert. Blant dem som innleder, er Anders Fagernæs fra Norwegian, Magnus Killingland fra DNV, Ida Larsen fra Norsk e-Fuel og Ingvild Kilen Rørholt fra Zero.

Kraftkrevende å produsere

– E-fuel (electrofuel) er kraftkrevende å produsere, men kan være et av de fremtidige drivstoffene i omleggingen fra fossilt drivstoff, sier leder for energi og grønn omstilling i Møre og Romsdal fylkeskommune, Bengt Endreseth.

Han ser med stor interesse på at Porsche har satset 75 millioner dollar på e-fuel, og at Formel 1-bilene skal kjøre på e-fuel allerede fra 2026.

Annonse
Annonse

Rigger seg for e-fuel

E-fuel er på full fart inn i Norge. Nå blir det bygd produksjonsanlegg i Mosjøen av Norsk e-fuel og på Herøya Industripark i Porsgrunn av Nordic Electrofuel.

Nordic Electrofuel planlegger produksjonsstart i 2025. Hvordan skal de få samfunnet til å ta i bruk mer e-fuel?

– Først og fremst må man produsere, sier Rolf Bruknapp, gründer og styreleder i Nordic Electrofuel.

– Og for å produsere må det være med utgangspunktet som NHO-sjefen sa nylig; all fornybar produksjon må gå med svart bunnlinje, hvis ikke kan man bare glemme det. Man må ha en pris som dekker kostnadene. Vi ser to ulike typer marked, og det viktigste for oss er det tvungne markedet, hvor det er strenge krav og reguleringer. Der har EU tatt en sjefsposisjon og kommer med regler for blant annet luftfart og det maritime. Dere tvinger transportører til å skaffe seg e-fuel, sier Bruknapp, som eier 25,97 prosent av Nordic Electrofuel gjennom selskapet Elfinans AS.

Temadagen 3. mai i Kristiansund er gratis, og det er mulig å melde seg på fysisk eller følge med digitalt via strømming.

Dette er electrofuel (e-fuel)

E-fuel er et drivstoff som blir fremstilt av hydrogen og CO2 med hjelp av fornybar elektrisitet. Det kan benyttes i forbrenningsmotorene som allerede er i drift, og kan selges hvor man i dag fyller bensin og diesel. Under visse forutsetninger er det karbonnøytralt.

En stor utfordring er at det krever mye energi å produsere, og dermed er kostbart. Dessuten er virkningsgraden lav; den samme energien som trengs for å gi en elbil 69 km rekkevidde, vil bare gi e-fuel-bilen 13 km rekkevidde.

E-fuel er et klimanøytralt drivstoff ment for det som ikke enkelt kan elektrifiseres, slik som skipsfart og lufttransport.

(Kilde: Klimastiftelsen.no)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 2 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse