Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 mai 2023 09:26
Del på Facebook
AUF-leder Astrid Hoem varsler kamp om bistand og Palestina på landsmøtet. Foto: Lise Åserud / NTB
AUF-leder Astrid Hoem varsler kamp om bistand og Palestina på landsmøtet. Foto: Lise Åserud / NTB

AUF er klar til kamp på Ap-landsmøtet. De vil tvinge regjeringen til å love 1 prosent av statsbudsjettet til bistand – og de krever at Palestina anerkjennes.

– Jeg er veldig skuffet over at man ikke nådde 1 prosent da budsjettet ble lagt fram, men er glad for at man gjør det nå. Jeg forventer også at Arbeiderpartiet skal legge opp til at man gjør det hver eneste gang, sier AUF-leder Astrid Hoem til NTB.

Annonse
Annonse

Tirsdag holdt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) en pressekonferanse der han lovet å oppfylle Natos mål om 2 prosent av BNP til forsvar innen 2026.

Men et annet prosentløfte fra Aps program ble glemt da han la fram statsbudsjettet i fjor: nemlig 1 prosent til bistand.

Skal hindre ny «feil»

Det vil AUF hindre at skjer igjen, noe de håper å få med seg Ap-landsmøtet på til helgen.

– Det er mange land som har satt seg ulike typer mål, enten likt som Norge på 1 prosent eller lignende. Når de ser på Norge, at verdens rikeste land ikke leverer på det, hvorfor skal de gjøre det? Det er en skummel utvikling, sier Hoem.

«Feilen» fra statsbudsjettet ble imidlertid «rettet opp», gjennom en ekstrabevilgning på 5 milliarder kroner til land i sør som er rammet av ringvirkninger fra krigen i Ukraina.

Dermed ligger regjeringen an til å nå 1-prosentmålet til bistand i år.

– Jeg er glad for det, men vi forventer jo at 1 prosent skal ligge til grunn i hvert statsbudsjett en Arbeiderparti-regjering legger fram, sier AUF-lederen.

Krever anerkjennelse av Palestina

AUF håper å kunne stadfeste målet tydelig i en internasjonal uttalelse som skal vedtas på landsmøtet.

I uttalelsen vil de også ha inn en tydelig formulering om Palestina.

– Israel har fått en høyrenasjonalistisk regjering i Israel, og presset på palestinerne, på alle dem som hver dag lever i undertrykkelse og ufred, blir større og større, sier Hoem.

Annonse
Annonse

Derfor vil AUF at regjeringen skal anerkjenne Palestina som stat.

– Vi mener at tiden for det er nå. Rett og slett fordi situasjonen i Palestina bare blir verre og verre. Og vi får israelske politikere nå som er langt, langt ut på ytre høyre, og som ikke er spesielt interessert i å løse opp i den betente situasjonen man har satt Palestina i, sier hun.

Diskusjon om arbeidslinjen

Landsmøtet, som starter på torsdag, skal også diskutere flere forslag om velferdsytelser. AUF stiller seg bak kravet om at de minste satsene må opp.

AUF-lederen mener at debatten om den såkalte arbeidslinjen, om at det skal lønne seg å jobbe, har handlet mye om retorikk.

– Jeg er veldig uenig i den arbeidslinjen som er på høyresiden, der du hele tiden tenker at du skal kutte og kutte i ytelsene, for at folk skal bli inspirert til å gå på jobb, sier Hoem.

Hun er mest opptatt av at de minste ytelsene skal opp.

– Arbeidslinjen er som et løfte til folk om at du skal ha en jobb å gå til, og hvis ikke stiller sikkerhetsnettet opp for deg. Det synes jeg er en god tanke.

Gratis barnehage

Ungdomspartiet er også tydelige på hvor neste kraftige velferdssatsing bør komme.

– Nå bør vi signalisere at det neste store velferdsløftet er gratis barnehage, sier Hoem.

For AUF blir også styrking av skolehelsetjenesten en viktig sak på landsmøtet.

– De bør være til stede hver dag over hele landet. Det er fortsatt flere steder hvor skolehelsetjenesten er til stede tirsdag og torsdag, og så må man liksomplanlegge når man skal ha en dårlig dag, eller trenger noen å snakke med, sier AUF-lederen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Rolf Erik Pedersen 14 timer siden Skrot fergene
Vil Rasmussen snakke om ressursbruken for å drifte Møreaksen, Vik - Julbøen?Eller passer det ikke?
Rolf Erik Pedersen 14 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikTautratunellen og Julsundbrua, er meningsløs, Jan Rune. Den vil ikke oppnå noe som er i nærheten av å ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Tor Hansen 21 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøLa oss si at bygger tunnel til Otrøya/Gossen og krysser Romsdalsfjorden via Sekken. Vis man så tar utgangspunkt i det ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikOg då må også linjevalet over Ørskogfjellet vere avklart. Inkludert vurdering av nedbygging av natur og myr på begge strekningene
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse