Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 mai 2023 09:26
Del på Facebook
AUF-leder Astrid Hoem varsler kamp om bistand og Palestina på landsmøtet. Foto: Lise Åserud / NTB
AUF-leder Astrid Hoem varsler kamp om bistand og Palestina på landsmøtet. Foto: Lise Åserud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

AUF er klar til kamp på Ap-landsmøtet. De vil tvinge regjeringen til å love 1 prosent av statsbudsjettet til bistand – og de krever at Palestina anerkjennes.

– Jeg er veldig skuffet over at man ikke nådde 1 prosent da budsjettet ble lagt fram, men er glad for at man gjør det nå. Jeg forventer også at Arbeiderpartiet skal legge opp til at man gjør det hver eneste gang, sier AUF-leder Astrid Hoem til NTB.

Annonse
Annonse

Tirsdag holdt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) en pressekonferanse der han lovet å oppfylle Natos mål om 2 prosent av BNP til forsvar innen 2026.

Men et annet prosentløfte fra Aps program ble glemt da han la fram statsbudsjettet i fjor: nemlig 1 prosent til bistand.

Skal hindre ny «feil»

Det vil AUF hindre at skjer igjen, noe de håper å få med seg Ap-landsmøtet på til helgen.

– Det er mange land som har satt seg ulike typer mål, enten likt som Norge på 1 prosent eller lignende. Når de ser på Norge, at verdens rikeste land ikke leverer på det, hvorfor skal de gjøre det? Det er en skummel utvikling, sier Hoem.

«Feilen» fra statsbudsjettet ble imidlertid «rettet opp», gjennom en ekstrabevilgning på 5 milliarder kroner til land i sør som er rammet av ringvirkninger fra krigen i Ukraina.

Dermed ligger regjeringen an til å nå 1-prosentmålet til bistand i år.

– Jeg er glad for det, men vi forventer jo at 1 prosent skal ligge til grunn i hvert statsbudsjett en Arbeiderparti-regjering legger fram, sier AUF-lederen.

Krever anerkjennelse av Palestina

AUF håper å kunne stadfeste målet tydelig i en internasjonal uttalelse som skal vedtas på landsmøtet.

I uttalelsen vil de også ha inn en tydelig formulering om Palestina.

– Israel har fått en høyrenasjonalistisk regjering i Israel, og presset på palestinerne, på alle dem som hver dag lever i undertrykkelse og ufred, blir større og større, sier Hoem.

Annonse
Annonse

Derfor vil AUF at regjeringen skal anerkjenne Palestina som stat.

– Vi mener at tiden for det er nå. Rett og slett fordi situasjonen i Palestina bare blir verre og verre. Og vi får israelske politikere nå som er langt, langt ut på ytre høyre, og som ikke er spesielt interessert i å løse opp i den betente situasjonen man har satt Palestina i, sier hun.

Diskusjon om arbeidslinjen

Landsmøtet, som starter på torsdag, skal også diskutere flere forslag om velferdsytelser. AUF stiller seg bak kravet om at de minste satsene må opp.

AUF-lederen mener at debatten om den såkalte arbeidslinjen, om at det skal lønne seg å jobbe, har handlet mye om retorikk.

– Jeg er veldig uenig i den arbeidslinjen som er på høyresiden, der du hele tiden tenker at du skal kutte og kutte i ytelsene, for at folk skal bli inspirert til å gå på jobb, sier Hoem.

Hun er mest opptatt av at de minste ytelsene skal opp.

– Arbeidslinjen er som et løfte til folk om at du skal ha en jobb å gå til, og hvis ikke stiller sikkerhetsnettet opp for deg. Det synes jeg er en god tanke.

Gratis barnehage

Ungdomspartiet er også tydelige på hvor neste kraftige velferdssatsing bør komme.

– Nå bør vi signalisere at det neste store velferdsløftet er gratis barnehage, sier Hoem.

For AUF blir også styrking av skolehelsetjenesten en viktig sak på landsmøtet.

– De bør være til stede hver dag over hele landet. Det er fortsatt flere steder hvor skolehelsetjenesten er til stede tirsdag og torsdag, og så må man liksomplanlegge når man skal ha en dårlig dag, eller trenger noen å snakke med, sier AUF-lederen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 minutter siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDette veit du. Vedtaket du viser er ei anmodning til regjeringa om å utgreie dette. Etter det eg har sett ...
Terje Sundsbø 43 minutter siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDet er altså et stortingsvedtak som sier at staten overtar garantiansvaret for i bompengelån på riksveier.Er KS2-analysen for trinn 1 ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøLes dette oppslaget der definisjonen av utviklingsprosjekt stårhttps://www.nrk.no/ostfold/vil-kvitte-seg-med-bastoferga-i-moss-1.16892598
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøSiste oppslag du viser til er frå 2020 og anmodningsvedtaket som Regjeringa skulle følge opp. Eg har sett ein uttale der ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDu lever i fornektelse.Leder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité var i Molde og presenterte regjeringens utkast til NTP. Tror du ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøPå Hareid er der 4-vegs rundkøyring med doble filer, ÅDT på 6200 på fylkesvegen frå vest, ÅDT på ferga på ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse