Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 juni 2023 21:47
Del på Facebook
Konsumet av laks går ned i Europa. I USA er trenden den motsatte. I perioden april 2022 til april 2023 økte andelen av de som spiser laks ukentlig og de som spiser laks 2–3 ganger i måneden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Konsumet av laks går ned i Europa. I USA er trenden den motsatte. I perioden april 2022 til april 2023 økte andelen av de som spiser laks ukentlig og de som spiser laks 2–3 ganger i måneden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Mens amerikanerne øker lakseforbruket, går konsumet av fisken ned i Europa. Sjømatrådet mener at markedssituasjonen begynner å bli krevende.

Målt i euro falt konsumet av norsk sjømat med 8 prosent i mai, sammenlignet med samme måned i fjor. Målt i dollar falt verdien av direkte eksport til USA med 5 prosent, skriver Intrafish.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Markedssituasjonen er i ferd med å bli krevende, framholder administrerende direktør Christian Chramer i Sjømatrådet til avisen.

Norges samlede sjømateksport økte

Det var bare i kroner at verdien gikk opp, og det skyldes en sjelden svak kronekurs, skriver Intrafish. Verdien av Norges samlede sjømateksport endte på 13,1 milliarder kroner i mai, noe som er en oppgang på 7 prosent sammenlignet med mai i fjor.

Sjømatrådet har også gjennomført en ny undersøkelse av laksekonsumet i markedene. Undersøkelsen gjelder laks generelt, ikke bare norsk laks. Til sammen er over 20.000 engelskmenn, spanjoler, italienere, svensker, franskmenn og amerikanere spurt om hvor ofte de spiser laks. Undersøkelsen er gjort fire ganger mellom april i fjor og april i år.

Annonse
Annonse

– For de europeiske landene ser vi en synkende frekvens i hyppigheten av laksemåltider, sier forbrukeranalytiker Lars Moksnes i Sjømatrådet.

Synkende trend i Europa, økende i USA

I alle landene har det ukentlige laksekonsumet gått ned. I april 2022 var det 34 prosent som oppga at de spiste laks én gang i uka. I årets aprilmåling var det 32 prosent. Samtidig er det flere som nå sier at de spiser laks kun én gang i måneden, og enda flere som sier at de spiser laks sjeldnere enn de gjorde før.

– Tallene er ikke dramatiske, men pilene går nedover på de fleste målingene. Derfor snakker vi sannsynligvis om en negativ trend, opplyser Moksnes.

I USA er trenden den motsatte. I perioden april 2022 til april 2023 økte andelen av de som spiser laks ukentlig og de som spiser laks 2–3 ganger i måneden. Samtidig er det færre som sier de spiser laks sjeldnere enn før.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse