Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 juni 2023 13:05
Del på Facebook
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunngjorde torsdag Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 3,75 prosent. Dette vil påvirke utgiftene til alle som har boliglån. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunngjorde torsdag Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 3,75 prosent. Dette vil påvirke utgiftene til alle som har boliglån. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Den siste, doble rentehevingen fra Norges Bank vil merkes godt i lommeboka til norske husholdninger, varsler forbrukerorganisasjoner og banker.

Styringsrenten fra Norges Bank ble torsdag hevet med 0,5 prosentpoeng til 3,75 prosent. Banken varsler enda et rentehopp fra august og en rentetopp på 4,25 prosent innen utgangen av året.

Annonse
Annonse

Dette vil innebære en boliglånsrente på mellom 5 og 6 prosent for de fleste.

– Alle vanlige lønnsmottakere med boliglån merker det nå. Med dagens renteøkning har en husholdning med fire millioner kroner i gjeld, i løpet av ett år fått økte rentekostnader på nærmere 100.000 kroner i året, sier forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank til NTB.

Kraftig lut

– En dobbel renteheving på 0,5 prosentpoeng var kraftig lut fra Norges Bank som vil merkes godt i lommebøkene til norske husholdninger, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

Han sier økte renter, kraftig økning i kommunale avgifter, høy strømpris og generelt økte priser har lagt press på økonomien til norske husholdninger. Organisasjonen mener Norges Bank må vente med å sette renten videre opp i august.

– Det er mye som tyder på at vi nærmer oss bristepunktet for manges husholdningsøkonomi. Derfor må Norges Bank nå gå forsiktig fram, sier Pihl.

– Drittsommer

Partiet Rødt mener Norges Bank tar altfor hardt i for å bremse temperaturen i økonomien. Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson sier banken lager en farlig cocktail for familieøkonomien til hundretusenvis av norske familier som allerede sliter tungt.

– Dette bidrar til en drittsommer for folk flest og bonusfest i bankene. Dette bidrar bare til økt økonomisk utrygghet, og konsekvensene utover høsten kan bli dramatiske., sier Kristjánsson.

– Aktiviteten er fortsatt høy i norsk økonomi, arbeidsledigheten er lav, og økt pengebruk i revidert statsbudsjett har bidratt til å holde aktiviteten høy, skriver Sparebank 1 og spør om ikke offentlig sektor bør bidra med å frigjøre arbeidskraft.

– Det er mange som ikke yter velferdstjenester som får hele eller store deler av sin lønn dekket over statsbudsjettet, skriver bankens sjeføkonom Elisabeth Holvik.

Annonse
Annonse

Ubalanse i boligmarkedet

Norges Eiendomsmeglerforbund frykter rentehevingen vil føre til sterkere ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet.

De mener også at rentehevingen vil tvinge flere unge til å leie i stedet for å eie egen bolig.

– Etter dagens kraftige renteøkning konstaterer vi at renteutviklingen framstår som relativt uforutsigbar. Det nye rentenivået vil bidra til å forsterke markedsskillet mellom nye og brukte boliger, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Færre vil selge

I en undersøkelse som Aktiv eiendomsformidling sendte ut torsdag morgen, går det fram at færre boligeiere i Oslo vurderer å selge, men heller prioriterer å kutte kostnader og redusere forbruket når renten nå stiger til høye nivåer. Dette gjelder spesielt familier med barn.

Ifølge undersøkelsen blant 510 osloboere er det 6 prosent som sier de vil selge boligen og 4 prosent som sier de vil kjøpe billigere bolig hvis renta går opp med 1–2 prosent.

– Selv om flertallet ser ut til å klare seg bra, må vi erkjenne at selv om 6 og 4 prosent kan virke som små tall i statistisk sammenheng, er det faktiske mennesker bak disse tallene. Så selv om boligmarkedet i Oslo trolig vil håndtere et par renteøkninger bra, vil det likevel være noen tusen som blir nødt til å flytte til billigere boliger eller selge sin nåværende bolig for å klare seg, sier administrerende direktør Karsten Onsrud.

NHO: Norges Bank er bakpå

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO sier Norges Banks beslutning om å heve renten med hele 0,5 prosentpoeng ikke kan ha vært enkel, og at den doble hevingen ga utslag i en umiddelbar styrking av kronen.

– Gjør banken for lite, kan prisveksten bite seg fast på et høyt nivå. Gjør den for mye, kan landingen bli for hard. Det vil ramme bedriftene i form av høyere lånekostnader, redusert etterspørsel og lavere aktivitet, sier Dørum.

Venstres næringspolitiske talsperson, Alfred Bjørlo, sier rentehevingen vil ramme mange familier knallhardt. Også Venstre bruker uttrykket «en farlig cocktail», men trekker i den sammenheng fram at det er næringslivet som vil tape på rentehevingen.

– For bedriftene er dette rene marerittet. Sentralbanken øker rentene, regjeringen øker skattene og investeringene rammes. I en tid hvor næringslivet skulle bruke tid og ressurser på grønn omstilling, må de bruke all sin energi på å overleve en uforutsigbar økonomisk situasjon og regjeringens stadige skattesjokk, sier Bjørlo.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse