Høyresiden er kommunevalgets vinnere, mens Ap-Sp-regjeringen vil møte en bratt motbakke til stortingsvalget om to år, mener valgforsker.
– Trenden er klar: De borgerlige er valgets vinnere, slår valgforsker Johannes Bergh fast etter at de første prognosene ble lagt fram mandag kveld.
– Ap og Sp er nå på defensiven, mens Høyre og Frp er på offensiven, sier han til NTB.
Kan ha mistet hver tiende velger
Ifølge NRKs prognose er Høyre største parti for første gang siden 1924 med 24, 3 prosent. Frp får 11,4. Til sammen har de blåblå dermed støtte fra 35,7 prosent av velgerne.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet ligger på sin side an til å ende opp med henholdsvis 21,3 prosent og 9,7 prosent, til sammen 31 prosent.
I stortingsvalget i 2021 og kommunevalget i 2019 fikk Ap og Sp til sammen støtte fra henholdsvis 39,8 og 38,7 prosent av velgerne.
Skulle NRK-prognosen ligge noenlunde nært det som blir det faktiske resultatet, betyr det at de to partiene til sammen kan ha mistet nesten hver tiende velger.
Kunne vært verre
Men det kunne gått enda verre, mener valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø.
– Uten den lokale effekten, for eksempel at folk stemmer på populære ordførere, ville nok resultatet vært enda dårligere, sier han til NTB.
– Høyre har gjort et bra valg, men ikke like bra som målingene kunne tyde på, påpeker han.
Tyngst for Ap
For Ap er det en risiko for at lufta går ut av ballongen, mener Bergh.
– Men siste ord er jo ennå ikke sagt. Det kommer an på hvordan det går i de store byene. Men om det blir et ras av ordførere på toppen av et dårlig resultat, blir vanskelig å finne noe positivt å bygge videre på.
– Det blir en bratt bakke framover. Selv om Senterpartiet går mest tilbake, er det nok Arbeiderpartiet som vil ha mye å ta igjen, sier han.
For Sp ser ut til å være i en bedre posisjon, mener valgforskeren..
– De har ligget lavt på meningsmålingene, men ligger an til å komme ut av valget rimelig bra.
Antall ordførere avgjør
Stein mener at tallet på ordførerkjeder vil være avgjørende for partienes narrativer framover.
– Nå står det og faller på hvor mange ordførere man får, og hvem som får de store byene.
– For regjeringen blir det fortsatt oppoverbakke, men hvis de får beholde mange ordførere, vil de kanskje kunne si at den er mindre bratt nå, sier han.
(©NTB)