Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
10 november 2023 09:11
Del på Facebook
Prisene steg i forrige måned, blant annet på grunn av et hopp i matvareprisene. Foto: Heiko Junge / NTB
Prisene steg i forrige måned, blant annet på grunn av et hopp i matvareprisene. Foto: Heiko Junge / NTB

En økning i mat- og strømprisene bidro til at prisveksten steg i oktober. Nå er tvilen borte hvorvidt det blir rentehopp i desember, mener DNB Markets.

– Tvilen om det blir rentehopp i desember er borte, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I oktober steg prisene med 0,7 prosentpoeng til 4,0 prosent, viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag. Det skjer etter fire måneder på rad med fallende prisvekst.

Prisveksten var høyere enn ventet, sier senior sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Dette er en kalddusj for oss som håper på at vi er på rentetoppen nå, og dette øker jo sannsynligheten for renteheving i desember. Men det er fortsatt en nedkjøling i norsk økonomi, og det kommer enda et inflasjonstall før neste rentebeslutning i Norges Bank, så det blir veldig spennende å følge med fremover, sier Knudsen.

Må skje noe dramatisk

Fra august til september falt prisveksten med 1,5 prosentpoeng til 3,3 prosent. Det var det laveste prisvekst-nivået på to år.

Norges Bank varslet i september at de trolig ville sette opp styringsrenta i desember, da det kraftige fallet i prisveksten ble kjent to uker senere var mange økonomer i tvil om Norges Bank ville gjøre alvor av spådommen.

Nå må det skje noe dramatisk for at ikke Norges Bank skal sette opp styringsrenten i desember, mener Kjersti Haugland.

– Vi er tilbake på Norges Banks anslag for prisveksten. Dette viser også at den kraftige nedgangen i september bare var forstyrrelser, sier hun.

Økte strømpriser

En del av årsaken til økningen nå i oktober var økte strømpriser.

– Strømprisene steg kraftig fra september til oktober i år. I fjor falt prisene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen opp fra september til oktober i år, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fra september til oktober økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie 18,4 prosent. Strømprisene sist måned er strømprisene langt lavere enn i fjor, sier Kristiansen.

Strømprisene er til tross for de økte prisene på et langt lavere nivå enn på samme tid i fjor, påpeker han.

Kraftig stigning i matvareprisene

Samtidig steg prisene på matvarene med 0,7 prosent fra september til oktober. Dette er fortsatt den viktigste årsaken til den samlede prisveksten det siste året, ifølge SSB.

– Som følge av priskampanjer, falt prisene på fisk og sjømat kraftig i august og september. Bortfallet av disse priskampanjene gjorde at vi målte en betydelig prisoppgang på denne gruppen i oktober, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

I oktober steg prisene på fisk og sjømat med 10,4 prosent etter å ha gått ned 9,1 prosent i september. Varer som kaffe, friske grønnsaker, samt lammekjøtt etter sesongmessig tilbud var varer som økte i pris i oktober og bidro til prisveksten.

– Kjedene har tatt inn alt det tapte fra september og vel så det, og vi er tilbake på nivået Norges Bank hadde sett for seg da de la fram prognosene sine som varslet et mulig rentehopp i desember tidligere i høst, sier Kjersti Haugland.

Økte husleier

Samtidig lå prisene for husleie 4,3 prosent høyere i oktober enn på samme tid i fjor.

– Utleiere av bolig justerer husleiene sine etter konsumprisindeksen. Høy prisvekst over tid vil derfor gradvis gjenspeiles i økte husleier. I tillegg kan man se for seg at renteøkningene bidrar til økte husleier på nye leieavtaler, sier Espen Kristiansen.

KPI-JAE (også kalt underliggende inflasjon), steg i oktober med 6 prosent de siste tolv månedene, opp fra 5,7 prosent måneden før. Norges Bank har tidligere gitt signaler om at styringsrenta trolig vil gå opp en siste gang i desember. Renta kunne bli holdt i ro dersom den underliggende prisveksten gikk ned.

SSB har tidligere anslått en prisvekst på 4 prosent i 2024.

Etter fredagens inflasjonstall styrket den norske kronen seg med rundt fem øre mot euroen. En euro kostet fredag morgen 11,91 kroner, mens en amerikansk dollar kostet 11,17 kroner.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrLike fullt langt mer håndfast enn dine fabuleringer. Og det skisserer et gjennomførbart alternativ for flytting av fergeleiet ut av ...
Geir Ole Sætremyr 44 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøGjelsvik tenker og vil at SVV skal sjå. Mindre håndfast kan det knapt nok bli når han spela opp preludium til ...
Terje Sundsbø 1 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet er ikke plass til flere rundkjøringer i sentrum. Vi har allerede en ved Roseby øst, en ved Roseby vest ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDu må sjå på det totale trafikkbildet, inkludert vest for Molde sentrum, rundkjøringa ved Roseby, Fannestrandsveien, Frænaveien etc. Alke utrusta ...
Terje Sundsbø 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTror du det bare er trafikken i den ene retningen som skaper trafikk-kaos? Bli voksen, din barnslige kverulering er ikke Naturvernforbundet ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEr ferga årsak til ÅDT på 8000 når ein svinger til høgre mot øst? Kor mange frå ferga skal svinge ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse