Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
13 november 2023 08:43
Del på Facebook
Kaldere vær var noen av grunnen til at strømprisene gjorde et hopp i oktober. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
Kaldere vær var noen av grunnen til at strømprisene gjorde et hopp i oktober. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Strømprisene gjorde et hopp i oktober, noe som har gitt et kraftig utslag på strømregningene til folk. Men prisforskjellene mellom landsdelene er noe redusert.

Fornybar Norges strømprisindeks viser at alle strømprisområdene hadde høyere spotpris i oktober enn september. I tillegg økte forbruket.

Annonse
Annonse

– Selv om spotprisene steg i oktober, var prisene fortsatt lavere enn det vi har vært vant til de siste to årene. I alle de fem norske prisområdene for strøm, var gjennomsnittlig spotpris for oktober lavere enn den var i samme måned i 2022 og 2021, sier nestleder Bård Standal i Fornybar Norge.

En gjennomsnittshusholdning i prisområde NO1 (Østlandet) hadde en strømregning på 1340 kroner i oktober, ifølge indeksen. Det er 139 prosent mer enn i september.

Også i NO5 (Midtre del av Vestlandet) ble prisen mer enn doblet. Der må en gjennomsnittshusholdning ut med 1466 kroner for strømforbruket i oktober.

Prisene inkluderer nettleie, skatter, avgifter og strømstøtte, og er beregnet ut ifra snittforbruket i hver region.

Kald oktober

Standal forklarer prishoppet slik:

– Det skyldes at det var uvanlig kaldt i oktober, og at strømforbruket har steget betraktelig nå som vi nærmer oss vinteren og folk bruker mer strøm på å holde husene sine varme.

NO2 (Sørlandet og Sørvestlandet) har fortsatt den høyeste regningen, med en pris på 1561 kroner. Det er en økning på 39 prosent fra september.

Den forrige prisindeksen viste at NO2 hadde dobbelt så høy strømregning som på Østlandet i september, men i oktober var altså prisforskjellene langt mindre.

Annonse
Annonse

– NO2 hadde betydelig høyere spotpriser på strøm enn resten av landet mellom mai og september. Dette har nå endret seg. I oktober var prisene i NO2 ikke så ulike prisene i de nærliggende prisområdene NO1 og NO5, sier Standal.

Billigst i Midt-Norge

Minst penger på strøm brukte folk i NO3 (Nordre del av Vestlandet og Midt-Norge) med en strømregning på 1164 kroner, en oppgang på 72 prosent fra september.

I NO4 (Nord-Norge), brukte husholdningene i snitt 1222 kr på strøm i oktober. Nord-Norge er den eneste prisregionen som hadde høyere strømregning i oktober i år enn samme måned i fjor.

Det hører med til historien at snittforbruket var høyest i Nord-Norge. Det lå på cirka 1890 kWh for snittfamilien, mot for eksempel 1180 kWh i NO2.

Forbrukerne på Sørlandet og Sørvestlandet brukte minst strøm, men endte altså likevel opp med den største strømregningen.

Protest fra sørvest

Tirsdag denne uken reiser en delegasjon bestående av ordførere, fylkesordførere, næringsforeninger og bedrifter fra Rogaland og Agder til Oslo for å protestere mot det store gapet i strømpriser mellom landsdelene.

De skal blant i et møte på Stortinget og legge fram nye analyser om hvordan problemet kan løses. På ettermiddagen møter de også olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) for å overlevere underskrifter fra bedriftsledere som har fått nok av å betale mest for strømmen i hele landet.

Prisindeksen for oktober viser også at snittprisene i Norge i oktober var langt lavere enn i Storbritannia, Danmark og Tyskland, som vi har utenlandskabler til. Mens Sverige hadde lavere priser enn oss.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse