Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
16 januar 2024 16:51
Del på Facebook
Energiminister Terje Aasland (Ap) takket oljebransjen for evnen til å se framover da han delte ut årets letelisenser på norsk sokkel. Foto: Heiko Junge / NTB
Energiminister Terje Aasland (Ap) takket oljebransjen for evnen til å se framover da han delte ut årets letelisenser på norsk sokkel. Foto: Heiko Junge / NTB

Ved å dele ut 62 utvinningstillatelser på sokkelen til 24 selskaper, håper regjeringen på økt norsk gasseksport i framtiden. Åtte av feltene er i Barentshavet.

Equinor, Vår Energi og Aker BP er blant de 24 selskapene som er tildelt konsesjon i statens årlige tildeling av leteområder på den modne delen av norsk sokkel. Av dem er 16 operatørselskaper.

Annonse
Annonse

– I fjor oppfordret jeg selskapene spesielt til å se på mulighetene i Barentshavet, og i år tilbyr vi over dobbelt så mange utvinningstillatelser der som i fjorårets runde, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

Av de 62 utvinningstillatelsene som nå deles ut, er 29 i Nordsjøen, 25 i Norskehavet og 8 i Barentshavet. Det siste er en dobling fra tildelingen i fjor. Tillatelsene som er gitt, gir selskapene enerett til undersøkelse, leteboring og utvinning av olje og gass i et bestemt område.

Aasland: En særdeles viktig næring

Aasland kom med kunngjøringen om hvem som får tildelt tillatelser, under det lukkede olje- og energipolitiske seminaret som Norsk Petroleumsforening holder hvert år. Miljødemonstranter utenfor hotellet, fra aksjonsgruppa Extinction Rebellion, greide å utsette oppstarten av seminaret en snau time og måtte bæres vekk av politiet.

– Kjære energivenner – jeg synes dette er en flott møteplass for en særdeles viktig næring, sa Aasland til bransjetoppene i salen i Sandefjord da programmet endelig kunne starte.

– Det er olje og gass som vil være fundamentet for norsk sokkel i overskuelig framtid. Alt viser at volumet av olje og gass fortatt vil være høyt i 2050. Petroleumssektoren står i sentrum av de klimautfordringene vi står overfor, sa Aasland og roste bransjen for å representere utvikling som løser framtidens utfordringer.

I alt hadde Energidepartementet mottatt 25 søknader for å drive leting på de 62 blokkene på norsk sokkel da fristen gikk ut i august. Dette er nå fordelt blant selskapene.

Tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO), som omfatter de modne delene av sokkelen, lyses ut hvert år. I forbindelse med denne konsesjonsrunden ble det forhåndsdefinerte området utvidet i Barentshavet og Norskehavet.

«Dypt uansvarlig»

Regjeringens nærmeste samarbeidspartner, SV, kaller tildelingen «dypt uansvarlig». Spesielt nevner partiet doblingen av antall letelisenser i Barentshavet fra i fjor.

– Klimakrisen er et faktum. I fjor sommer så vi ekstremtørke i Europa, temperaturrekordene har falt en etter en det siste året. Det er ikke plass til olje i et klimavennlig samfunn, og det må også energiministeren snart ta innover seg, sier Lars Haltbrekken. energipolitisk talsperson i SV, til NTB.

I Rødt hevder Sofie Marhaug at regjeringen har innfridd nesten alle ønskene fra oljenæringen.

– Enda en gang er strikken for hva TFO-rundene skal inneholde, tøyd. Regjeringen åpner mer og mer av Barentshavet og områder langt fra eksisterende infrastruktur. Slik forlenger regjeringen oljealderen, sier Marhaug.

Annonse
Annonse

Frp håpet flere ville satse i nord

Også MDG reagerer på tildelingen og beskylder regjeringen å ri to hester samtidig ved at den nylig gikk inn for omstilling vekk fra fossil energi under klimatoppmøtet i Dubai.

– Europa trenger norsk gass i dag, men de omstiller seg nå raskt bort fra dette. Å lete etter ny olje og gass som først skal i produksjon om 10 år, er det motsatte av Dubai-enigheten, sier Une Bastholm i MDG.

Fremskrittspartiet er derimot svært glade over regjeringens ambisiøse tildeling, som ifølge Aasland selv er den femte største noen gang.

– Jeg er glad for dagens tildeling, som er med å sikre god aktivitet i mange år på norsk sokkel. Jeg hadde håpet at flere selskaper ville kjent sin besøkelsestid og vært med på å etablere mer aktivitet i Barentshavet, sier partiets energipolitiske talsperson, Terje Halleland.

Venstres miljøpolitisk talsperson Ola Elvestuen var til stede i salen da Aasland kom med kunngjøringen. Han er ikke imponert over regjeringens olje- og gasspolitikk og viser til at verden allerede har funnet mer enn dobbelt så mye fossilt brensel som den kan bruke.

– Sannheten er at demonstrantene utenfor konferansen i Sandefjord har helt rett. Når verden må kutte utslipp stadig raskere, kan ikke TFO-tildelingene fortsette akkurat som før, sier Elvestuen.

Støre må ta grep

En samlet miljøbevegelse reagerer kraftig over tildelingene. Natur og Ungdom sier regjeringen med dette åpner for produksjon av olje og gass til lenge etter 2080.

– Regjeringen går imot alle faglige råd, til og med fra sitt eget klimautvalg. Det er skremmende å se, sier leder Truls Gullowsen i Naturvernforbundet.

– Dagens kunngjøring svekker Norges omdømme. Statsminister Jonas Gahr Støre kan ikke ha en energiminister som undergraver internasjonale klimaavtaler. Vi forventer at Støre tar grep og sørger for at tildelingen av nye oljelisenser opphører, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge.

I LO blir derimot tildelingen tatt godt imot av forbundsleder Frode Alfheim i det sammenslåtte forbundet IE & FLT som organiserer 80.000 arbeidere innen olje- og gassindustrien og i landindustrien.

-Jeg er glad for at oljeselskapene igjen viser interesse for Barentshavet. Det er viktig både for å sikre mer langsiktig energi til Europa og for å skape mer aktivitet i Finnmark, et fylke som er spesielt hard rammet av krigen, med stengt grense til Russland, sier Alfheim.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse