Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 juni 2024 09:02
Del på Facebook
– Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han holdt sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg. Foto: Cornelius Poppe / NTB
– Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han holdt sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Alle kan ikke regne med å få ubegrenset tilgang til ren norsk kraft i framtiden, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Diskusjonen om hvem som får, blir viktig.

– Det er en kjempeutfordring. Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk. Dette kommer til å bli en veldig viktig diskusjon framover, sier Støre til NTB.

Annonse
Annonse

Statsministeren varsler at man i framtiden må være restriktiv med hvem som skal få tilgang til den rene norske strømmen.

En av tingene han advarer mot, er det enorme kraftkonsumet som kunstig intelligens (KI) medfører. Selv helt enkle søk på språkmodeller som ChatGPT medfører ekstremt mye strømbruk, og blant annet Dagsavisen har skrevet om at mange advarer om nye former for miljøkriser som følge av dette.

Skeptisk til kryptovaluta

– Jeg tror det kommer nye diskusjoner om hva kraften bør brukes til. Vi har for eksempel sagt at storproduksjon av kryptovaluta er det ikke naturlig at vi åpner for, sier Støre.

Statsministeren stiller seg med dette åpen for det et bredt flertall på Stortinget vil ha en utredning av, nettopp utvinning av kryptovaluta. Også dette er noe som krever enorme mengder strøm og elektrisk kraft.

Et uvanlig flertall bestående av SV, Høyre, Frp, MDG, Rødt, KrF og Pasientfokus gikk i midten av mai sammen om kreve at regjeringen utreder et utvinningsforbud av kryptovaluta innen statsbudsjettet i høst. Til slutt sluttet også Arbeiderpartiet og Senterpartiet seg til initiativet.

– Denne typen energisløsing betyr mer ødelagt natur, dårligere energisikkerhet og økte klimagassutslipp, sa MDGs Une Bastholm om datasentre som utvinner kryptovaluta.

Havvind for framtiden

Da Støre tirsdag møtte pressen for å oppsummere det siste halvåret, valgte han å framheve behovet for storstilt utbygging av havvind for at Norge skal sikre seg nok elektrisk kraft for framtiden. Han smykket seg med at regjeringen i vår har greid å gjennomføre den første vellykkede havvindauksjonen på norsk sokkel.

Annonse
Annonse

Ambisjonen er at Norge om 15 år produserer like mye strøm fra havvind som det som kommer fra vannkraften i dag. Det vil i så fall være snakk om svært mange vindturbiner.

Dersom det skal være flytende havvindturbiner med en kapasitet på 8 megawatt (MW) lik de elleve som Equinor har bygget på Hywind Tampen, trenger Norge 4232 slike turbiner plassert utenfor kysten for å tangere dagens kapasitet av vannkraft.

– Skjermen skal ikke stjele barndommen

Samtidig som Norge styrer mot energiknapphet og regjeringen er bekymret for kraftbehovet til kunstig intelligens, vil de også at barna skal skånes for overdreven påvirkning fra sosiale medier og KI.

Regjeringen og Arbeiderpartiet vil at barn skal bruke mer penn og papir i skolen, sa statsministeren da han oppsummerte halvåret. Han vil at skjermen skal mer i skuffen og sier at regjeringen er i gang med et arbeid om regler for barn og unges bruk av sosiale medier.

– Skjermene skal ikke stjele barndommen fra barna våre, sa statsministeren.

– Jeg vil beskytte dem. Jeg tror vi står midt oppe i et stort eksperiment om hva dette betyr for unge mennesker. Det gjelder psykisk helse, trivsel, sosial deltakelse, inkludering. Men vi kan ikke avoppfinne den teknologien. Det gir oss store muligheter. Men vi kan heller ikke overlate unge mennesker til en teknologi som går inn og dominerer livene deres, utdyper Støre til NTB.

Han la til at det er et stort politisk ansvar å lage rammer og politikk for den nye teknologien som er kommet og kommer.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøOg?
@Geir Ole SætremyrSvaret ditt står til stryk.
Hans-Peter Kaaresen 2 dager siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Ketil Strand Andersen 9 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse