Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
19 september 2017 08:00
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du 30-40-50 eller kanskje du er 70 år og lurer på om du skal studere? Er det noen hensikt å studere når man er blitt godt voksen? Finnes det en aldersgrense?

Det vanlige er at man etter ungdomsskole går på videregående – for så fullføre med høgskole eller universitet. Men så er det heldigvis slik at det ikke er noe som er vanlig lenger. Kanskje er du én av dem som ikke fikk fullført videregående og lurer på om du er for gammel til å begynne å studere.

Jeg begynte å studerer da jeg var 29 år. I dag er jeg 56 og studerer fortsatt! Sprøtt? Tja. Jeg har hele tiden jobbet mens jeg har studert. Jeg har ikke avlagt eksamen hvert år, men du verden så morsomt det er å studere. Lære nye ting, bli spesialist på enkelte fag, utvide horisonten, søke ny kunnskap hele tiden. Å få lov til å studere er en gave, synes jeg. Og med årene får man både kunnskap og selvtillit. Den siste eksamen jeg tok, for to år siden, var via internett. Det er mange som tilbyr nettstudier i dag. Både på universitetsnivå og lenger ned i systemet. Særlig aktuelt bør det være for dem som ennå ikke har artium. Å kombinere et nettstudium med jobb er genialt.

Motivasjon er det viktigste ordet som finnes. Veldig mange er ikke motiverte for å sitte på en skolebenk som 16-17 åring. Er du derimot 25 eller 35, eller kanskje mye eldre, er du sannsynligvis supermotivert for å studere. Det er et fantastisk utgangspunkt. Man blir selvsagt aldri for gammel til å studere. Det er nesten slik at jo eldre man blir, jo mer spennende blir det. En venn av meg, som er 51 år, fortalte meg forleden at han var i veldig tvil om hva han skulle bli. Hvis du er f.eks. 23 år og ikke har bestemt deg for hva du skal bli; no stress! Det viktigste med livet er nemlig ikke å ta en utdanning så tidlig så mulig, finne seg en jobb, kjøpe seg en leilighet og bli gjeldsslave resten av livet. Jeg tror det viktigste med livet er å nyte det.

Hvis du er blitt voksen, har muligheten til å studere og er motivert for det; da har du en eventyrlig tid foran deg. Selv har jeg både vært ansatt og hatt eget firma. Kombinasjonen av å både jobbe og å studere, synes jeg er en drømmesituasjon. Særlig hvis man kan studere litt mer enn man jobber. Og er du f.eks. i tyveårene, da har du virkelig god tid. Sannsynligvis skal du leve til du er godt over 80 år.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse