Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
20 mars 2018 14:10
Del på Facebook
Aps energipolitiske talsperson Espen Barth Eide avviser påstander om dyrere strøm som følge av norsk tilslutning til EUs energiunion. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Aps energipolitiske talsperson Espen Barth Eide avviser påstander om dyrere strøm som følge av norsk tilslutning til EUs energiunion. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sp, SV og Rødt knaller til mot alliansepartner Arbeiderpartiet og hevder stortingsflertallets ja til EUs energiunion truer norsk selvstyre og gir dyrere strøm.

Tirsdag morgen – i skyggen av Sylvi Listhaugs avgang – ga Aps stortingsgruppe grønt lys til norsk tilslutning til EUs tredje energipakke og energibyrået Acer. Like etter avga energi- og miljøkomiteen sin innstilling til saken.

Aps rødgrønne partnere SV og Senterpartiet er uenige i vedtaket, som etter alt å dømme blir banket gjennom i Stortinget på torsdag. Også Rødt er skuffet.

– Det er nesten ikke til å tro at Arbeiderpartiet støtter regjeringen i dette. Ikke bare gir de bort suvereniteten vår. I sin avtale med regjeringen godtar Ap også en enorm, privat eksportkabel til Storbritannia som med all sannsynlighet vil gi høyere strømpriser og få store konsekvenser for norsk industri, sier Senterpartiets Ole André Myhrvold til NTB.

Dyrere strøm

Myhrvold mener EUs energibyrå vil få mer makt i framtiden, og sier det er et åpent spørsmål hvor store konsekvensene blir.

– Regjeringen og Arbeiderpartiet er helt i utakt med det norske folk. Arbeiderpartiet går så langt at de overkjører sin egen grasrot i denne saken for å tilfredsstille EU, sier Myhrvold.

Rundt 100 Ap-ordførere har signert et opprop mot Acer, og flere fylkeslag har også gått imot norsk tilslutning. Motstanden er også sterk i fagbevegelsen, der et samlet LO har bedt om utsettelse.

Til tross for dette fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre og energipolitisk talsperson Espen Barth Eide gjennomslag for et betinget ja til EUs tredje energimarkedspakke da saken var til behandling i landsstyret i forrige uke.

Rødt: I strid med eget vedtak

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Ap tar side med kraftbransjen og faller industrien, fagbevegelsen og egne folkevalgte i ryggen med vedtaket sitt. Han mener komiteens innstilling synliggjør at de åtte såkalt ufravikelige kravene som landsstyret stilte til norsk tilslutning, ikke er oppfylt.

– Vedtaket slår ettertrykkelig fast at erfaringene med de to kablene som nå bygges skal gjennomgås før nye utenlandsforbindelser kan vurderes. Det skjer ikke når stortingsflertallet nå gir grønt lys til North Connect, sier Moxnes og sikter til den 650 kilometer lange kabelen som er planlagt mellom Norge og Skottland.

– Kabalen vil støvsuge Vestlandet for kraft, uavhengig av om den eies av Statnett eller ikke. Den vil drive opp strømprisen og rive beina under kraftindustrien, sier han.

MDG slutter opp om norsk tilslutning til EUs energiunion av hensyn til klimaet, mens SV i likhet med Rødt og Sp går imot. Partiene vil be Ap om å akseptere en utsettelse av saken når den kommer opp for Stortinget på torsdag, men det er liten realisme i dette, etter det NTB forstår.

Avviser anklager

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson Espen Barth Eide avviser kategorisk kritikken.

– Kravet om at Statnett skal ha monopol på strømkabler til utlandet er absolutt. Det kommer ingen private kabler. Dessuten, om North Connect skulle bli bygd, så vil tre klare krav måtte innfris først: At Statnett eier og drifter kabelen, at den er samfunnsøkonomisk lønnsom og at man først høster erfaringer fra de to andre kablene, sier Eide til NTB.

Han mener dette resonnementet også gjør påstandene om dyrere strøm ugyldige.

– Denne påstanden er basert på at det er en kobling mellom norsk tilslutning til Acer og etablering av nye utenlandskabler. Men vi har slått ettertrykkelig fast at nye kabelvedtak er det opp til Norge å fatte, sier han.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse