Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Artikkel
23 mars 2018 22:38
Del på Facebook
Fylkesmann Lodve Solholm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Fylkesmann Lodve Solholm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er utrolig at fylkesmann Lodve Solholm går i mot kommunestyrets vilje i Gjemnes om en samlet kommune. Nå vil han splitte kommunen. Dersom Kommunal- og moderniseringsdepartementet bifaller at indre Gjemnes blir en del av Molde kommune, så kan dette være dråpen som gjør at hele Møre og Romsdal revner. På Nordmøre blir dette oppfattet som et ran.

Per Helge Pedersen, fast spaltistPer Helge Pedersen, fast spaltistDet er i dag stadig flere nordmøringer som mener at nok er nok. Fogderikampen har alltid vært tøff i Møre og Romsdal, men de siste års hendelser med til dels urent trav har gjort at mange nordmøringer nå mener at grensen er nådd. Det skjer en forfordeling i dette fylket som ikke lenger kan aksepteres.

Fylkesmannen sier at dette er en vanskelig sak. Det at han velger å støtte et mindretall i en kommune på bekostning av et flertall har i alle fall ikke noe med demokrati å gjøre. Nordmøringene står selvsagt skulder ved skulder med folket i Gjemnes som alltid har vært nordmøringer og som alltid vil være det.

Det at fylkesmannen nå gir etter i forhold til et grendalag i indre Gjemnes, gjør at det vil komme mange tilsvarende saker i mange kommuner i dette fylket.

Møre og Romsdal blir en liten region i forhold til mange av de andre regionene som etableres i Norge. Nå kan regionen bli enda mindre.

På grunn av alt det som har skjedd i dette fylket, er smertegrensen snart nådd for nordmøringene. Stadig flere ønsker å se nordover i stedet for å se sørover. Noen kjenner historien og vet hvor grensene gikk før i tiden. Nå må en vurdere hvor man kan finne venner.

Fylkesmannen har ved dette vedtaket tent på lunta som kan sprenge Møre og Romsdal. Jeg fatter ikke at en så erfaren politiker ikke har sett hva han har stelt i stand. Han må da ha fått med seg de signalene som er kommet fra Nordmøre om at nok er nok.

Ellers står hele saksbehandlingen i denne saken til stryk. Det at fylkesmannen har holdt tilbake informasjon om hva folk i de ulike grendene mener, er meget uklok. Har han sett på dette som statshemmeligheter?

Som redaktøren i TK skriver i sin leder lurer jeg på hvor dømmekraften til fylkesmannen er.

I dag føler jeg med Gjemnesordfører Knut Sjømæling. Han må være en meget skuffet mann. Men i dag er det mange på Nordmøre som er skuffet.

Jeg trodde fylkesmannen var fylkesmann for hele Møre og Romsdal. Men vedtaket i denne saken tyder på at så ikke lenger er tilfelle. Får han nå medhold i departementet blir det livlig frem til neste valg.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse