Erling Borgen stilte nylig dette spørsmålet i sosiale medier, senere gjengitt i bloggen ivarjohansen.no. «Sannheten i dag er at det er liten forskjell på AP og H», sier Borgen, og har dermed besvart sitt eget spørsmål. Svaret på spørsmålet finnes nemlig i nettopp denne setningen.
Høyre har holdt fast på sine kjerneverdier og rendyrket dem, og slik holdt grepet på sine kjernevelgere ved å være tydelige. Er det lite forskjell på Ap og Høyre i dag, så er det fordi Ap har beveget seg mot Høyre. Ap har dermed sviktet sine kjernevelgere ved å bevege seg bort fra sine kjerneverdier, og oppfattes som utydelige og upålitelige.
Det utløser nødvendigvis sterke følelser hos mange tidligere Ap-velgere, som føler seg sviktet av de som skulle ivareta deres interesser, men i stedet har misbrukt den tilliten de er vist gjennom stemmeseddelen til å føre en annen politikk enn velgerne har forutsatt.
Nå er det kanskje velgerne som har fulgt med dårlig, siden de ikke har fått med seg høyredreiningen i Ap, men selv om man har fått det med seg, så er det vel såpass mange av Aps opprinnnelige kjernevelgere som føler et slags eierskap og en slags tilhørighet med Arbeiderpartiet som gjør at det fortsatt gjør vondt når man opplever at «selveste» Arbeiderpartiet i så stor grad svikter arbeiderklassen.
Der er det hatet mot Arbeiderpartiet kommer fra.
Det Borgen tar opp er riktignok ikke det hatet som kommer «innenfra», men et hat som tilsynelatende kommer fra høyresiden. Men når høyresiden i så stor grad lykkes med sin kritikk, så er det fordi de utnytter det hatet som ligger latent i velgergrupper som tradisjonelt har tilhørt venstresiden og arbeiderklassen, men som føler seg sviktet av Arbeiderpartiet og derfor beveger seg til høyre i det politiske landskapet.