Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har lest om alle bygningene som står til nedfalls rundt havnebassenget i Kristiansund. Nå tar TK saken opp nok en gang (og det er prisverdig), men etter det jeg har sett har lite skjedd i løpet av de snart 20 årene som er gått siden denne saken for første gang ble aktualisert.
Noen mener at vi flere steder har bygg som er dårligere enn dem man i sin tid fant i gamle Murmansk. De falleferdige byggene som ligger langs innseilingen til den flotte Kristiansund havn, er rett en skam for byen.
Langveien Ungdomsskole – en tragedie
Nå er det ikke bare langs havna vi har kondemnable bygg. Midt i byen ligger Langveien Ungdomsskole. I min tid var dette Kristiansund offentligere Høiere almennskole – senere gymnas. Mange av byggene som skjemmer omgivelsene er i privat eie, men det er også offentlige bygg som ungdomsskolen.
Det er mange årsaker til at situasjonen er blitt som den er blitt. For flere av de gamle bryggene er det lansert ulike planer. Men de antikvariske myndighetene har gang på gang vendt tommelen ned.
Se til Thonhotellet på Innlandet
Skal slike gamle bygg reddes må de reddes gjennom bruk. Og da må byggene selvsagt tilpasses de krav som i dag gjelder.
Vi har flere gode eksempler på at det nytter. Ta Thon-hotellet på Innlandet som på en utmerket måte har omskapt den gamle J.C. Gundersen-brygga til et flott hotellbygg fylt med sjarm og atmosfære. Ja, vi har flere gode eksempler på at det nytter å transformere gamle bygg til ny bruk.
Livsfarlige bygg
Mange av de gamle byggene er selvsagt livsfarlige i tillegg til at de skjemmer for omgivelsene sine. Jeg vet ikke om det er ryddet opp i det, men for noen år siden ble det etterlyst hva man skulle gjøre med all ammoniakken som lå lagret i de gamle Astrabryggene. Det var i sin tid et stort fryseri i tilknytning til dette anlegget. Men selvsagt er byggene livsfarlige på mange måter. Noen kan falle sammen før man vet ordet av det. Starter det en brann kan det oppstå farlige situasjoner i mange nabolag.
Kommunen har virkemidler
Kommunen og offentlige myndigheter har selvsagt virkemidler som kan settes inn for å fjerne problemene. Jeg skjønner at eierne kvier seg i lengden før de tar grep for å rive kondemnable bygg. Mange har planer om å rive for å bygge nytt, men da vil man gjerne vente med å rive så lenge som mulig for å spre kostnader. Dette knyttes også opp mot risiko for nye prosjekter. Mange skylder på at tidene er blitt så dårlige at det ikke nytter å satse på noe nytt. Men ansvaret kan ingen løpe fra. Så lenge byggene står må de holdes ved like.
Jeg vet at det er til dels mye planlegging som skal til for å både fjerne og bygge nytt. Spørsmålet mitt er om kommunen har gjort nok i denne forbindelse.
Jeg fatter ikke at dagens politiske ledelse ikke tar grep for å rydde opp både i egne prosjekter (Langveien ungdomsskole) og i de mange privateide katastrofebyggene rundt havnebassenget.