Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
17 oktober 2018 18:58
Del på Facebook
Matsvinnet i matbransjen er redusert med 13 prosent fra 2015 til 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Matsvinnet i matbransjen er redusert med 13 prosent fra 2015 til 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svinnet i matbransjen gikk ned med 13 prosent fra 2015 til 2017. Klimafotavtrykket og det økonomiske tapet ble også redusert, med henholdsvis 18 og 8 prosent.

Det er første gang at klimafotavtrykket og det økonomiske tapet er redusert i takt med matsvinnet, heter det i en ny kartleggingsrapport som Østfoldforskning har utarbeidet på oppdrag fra Matvett - mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn.

73 kilo per innbygger
Rapporten viser at det i 2017 ble kastet minimum 385.000 tonn med spiselig mat i Norge, noe som tilsvarer rundt 73 kilo per innbygger per år. Matsvinnet har totalt økt noe i volum siden forrige rapport, men det er hovedsakelig fordi flere næringer, som blant annet mel- og mølleprodusenter, bryggerinæringen og hoteller og kantiner nå er med i statistikken.

Private husholdninger står for over halvparten av matsvinnet med 58 prosent, mens i matindustrien er svinnet på 24 prosent. Dagligvarehandelen står for 13 prosent av svinnet, hotell og kantiner rundt 3 prosent, og grossister for 2 prosent.

– Det er positivt å se at matsvinnet fortsetter å gå ned samtidig som klimagassutslippene og det økonomiske tapet knyttet til matsvinnet i matbransjen også er redusert. Dette er det første gang vi ser og det skyldes at matsvinnet nå også er på vei ned for relativt klimaintensive og dyre produkter som kjøtt og meieri, sier forsker Aina Stensgård i Østfoldforsk i en pressemelding.

Færre kaster mat
I 2017 er det betydelig færre som sier at de har kastet mat som har passert holdbarhetsdatoen enn i 2015. Stensgård mener det skyldes at dagligvarebransjens kampanjer som «Best før, ofte god etter» og «ikke dårlig etter» samt «Se, lukt, smak» har hatt effekt. Spesielt når det gjelder kjøttpålegg og yoghurt/rømme er svinnet markant redusert.

Det er fremdeles noen varer vi forbrukere kaster mer av enn andre, og det er middagsrester, frukt, grønnsaker og ferske bakervarer.

Det er barnefamilier med to jobber, god råd og dårlig tid som kaster mest mat. Nullkasteren er godt voksen (mellom 60 og75 år), bor i par og er uten barn, viser undersøkelsen. Kvinner kaster mindre enn menn. De som kaster minst er også opptatt av miljøet, handler sjeldnere og er utstyrt med handlelister.

I juni i fjor underskrev norske myndigheter og matbransjen en avtale om å redusere matsvinnet i bransjen. Målet er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, noe som er i tråd med FNs bærekraftmål.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse