Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
17 oktober 2018 18:58
Del på Facebook
Matsvinnet i matbransjen er redusert med 13 prosent fra 2015 til 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Matsvinnet i matbransjen er redusert med 13 prosent fra 2015 til 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svinnet i matbransjen gikk ned med 13 prosent fra 2015 til 2017. Klimafotavtrykket og det økonomiske tapet ble også redusert, med henholdsvis 18 og 8 prosent.

Det er første gang at klimafotavtrykket og det økonomiske tapet er redusert i takt med matsvinnet, heter det i en ny kartleggingsrapport som Østfoldforskning har utarbeidet på oppdrag fra Matvett - mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn.

73 kilo per innbygger
Rapporten viser at det i 2017 ble kastet minimum 385.000 tonn med spiselig mat i Norge, noe som tilsvarer rundt 73 kilo per innbygger per år. Matsvinnet har totalt økt noe i volum siden forrige rapport, men det er hovedsakelig fordi flere næringer, som blant annet mel- og mølleprodusenter, bryggerinæringen og hoteller og kantiner nå er med i statistikken.

Private husholdninger står for over halvparten av matsvinnet med 58 prosent, mens i matindustrien er svinnet på 24 prosent. Dagligvarehandelen står for 13 prosent av svinnet, hotell og kantiner rundt 3 prosent, og grossister for 2 prosent.

– Det er positivt å se at matsvinnet fortsetter å gå ned samtidig som klimagassutslippene og det økonomiske tapet knyttet til matsvinnet i matbransjen også er redusert. Dette er det første gang vi ser og det skyldes at matsvinnet nå også er på vei ned for relativt klimaintensive og dyre produkter som kjøtt og meieri, sier forsker Aina Stensgård i Østfoldforsk i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre kaster mat
I 2017 er det betydelig færre som sier at de har kastet mat som har passert holdbarhetsdatoen enn i 2015. Stensgård mener det skyldes at dagligvarebransjens kampanjer som «Best før, ofte god etter» og «ikke dårlig etter» samt «Se, lukt, smak» har hatt effekt. Spesielt når det gjelder kjøttpålegg og yoghurt/rømme er svinnet markant redusert.

Det er fremdeles noen varer vi forbrukere kaster mer av enn andre, og det er middagsrester, frukt, grønnsaker og ferske bakervarer.

Det er barnefamilier med to jobber, god råd og dårlig tid som kaster mest mat. Nullkasteren er godt voksen (mellom 60 og75 år), bor i par og er uten barn, viser undersøkelsen. Kvinner kaster mindre enn menn. De som kaster minst er også opptatt av miljøet, handler sjeldnere og er utstyrt med handlelister.

I juni i fjor underskrev norske myndigheter og matbransjen en avtale om å redusere matsvinnet i bransjen. Målet er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, noe som er i tråd med FNs bærekraftmål.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 7 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 12 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte