Annonse
Annonse
Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen er et av de to skipene som skal reise til og fra Svalbard. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen er et av de to skipene som skal reise til og fra Svalbard. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Etter at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forrige uke godkjente at Hurtigruten får seile under NIS-flagg i sommer, sier KrF nå at de vil ta opp saken.

Sakens kjerne er to seilaser til Svalbard, der Hurtigruten får seile under NIS (norsk internasjonalt skipsregister). NIS har ikke krav om at mannskapet på skipene har norske lønns- og arbeidsvilkår, i motsetning til det ordinære norske skipsregisteret.

Skipene skal ikke legge til kai i utenlandske havner, men de får allikevel bruke internasjonale lønns- og arbeidsvilkår på deler av turen. Røe Isaksen sa forrige uke til FriFagbevegelse at rederiet betaler norske lønninger til mannskapet om bord når skipet seiler langs norskekysten. Sjøfartsdirektoratet har fastslått at et lignende seilas i fjor brøt med regelverket.

Hurtigruten skal ha hatt planer om å flagge ut seilasene, har flere kilder opplyst til FriFagbevegelse.

– Jeg liker det svært dårlig at et selskap som utfører oppdrag på vegne av den norske stat, bruker utflagging som et pressmiddel, sier stortingsrepresentant Steinar Reiten, som også er næringspolitisk talsmann for KrF, til nettstedet.

– Jeg kommer til å ta opp denne saken på vegne av KrF så man lander en langsiktig løsning som rederiet kan leve med, samtidig som vi sikrer arbeidsplassene og norske lønns- og arbeidsvilkår i den grad det er mulig, sier Reiten videre.

Hurtigruten har imidlertid ikke ønsket å svare på om de hadde planlagt utflagging.

Sjømannsforbundet og Norsk Sjøoffisersforbund har gått med på kompromisset, men Det norske maskinistforbund er ikke enige.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte