Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
01 oktober 2019 18:28
Del på Facebook
Minstemålet på hummer er 25 cm fra hode til hale. Denne oppfyller ikke kravet og må setts ut igjen på akkurat samme sted som den ble fanget. I dag var årets hummerfiske i gang. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Minstemålet på hummer er 25 cm fra hode til hale. Denne oppfyller ikke kravet og må setts ut igjen på akkurat samme sted som den ble fanget. I dag var årets hummerfiske i gang. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag åpnet hummerfisket. Som i de to foregående år er det også i år registreringsplikt for å fiske hummer.

Siden 2017 er antallet registrerte hummerfiskere omtrent halvert, noe som Fiskeridirektoratet tror kan ha sammenheng med at registrering fra tidligere år gjelder. Men alle som skal fiske hummer må registrere seg, også de som var registrerte i fjor eller forfjor. 

Kristiansund (200), Averøy (145), Smøla (129) og Aure (86)  er de kommunene med flest registrerte hummerfiskere. Av disse er Smøla desidert på topp med antall hummerfiskere i forhold til innbyggertall. Det er vel også grunn til å tro at Smølas skjærgård er forholdsvis ideell for havets kardinal og kanskje byr på den tetteste bestanden på Nordmøre.

For hele Nordmøre var det i 2017 1 147 registrerte hummerfiskere. I 2019 er det kun 671.

Reglene for hummerfiske
  • Som fritidsfisker kan du fiske etter hummer med inntil 10 hummerteiner per person og per båt. 
  • En hummerteine skal ha minst to sirkelforma fluktåpninger - én på kvar side av redskapen. Åpningene må være minst 60 millimeter. I tillegg skal alle teiner ha minst ett rømmingshull, som blir holdt lukket ved hjelp av en bomullstråd/råtneråd, som er nedbrytbar.
  • Det er innført et maksimumsmål for hummer på 32 centimeter på kyststrekningen fra grensen mot Sverige til Lindesnes. Det betyr at øst for Lindesnes er det kun tillatt å fiske hummer mellom 25 og 32 centimeter.
  • Hummeren er freda store deler av året. Hummerfiskesesongen startet 1. oktober klokka 08:00 i hele landet, og varer til 30. november fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane. I resten av landet kan du fangste til og med 31. desember.
  • Hummer med utvendig rogn er freda hele året.

Alt om reglene i hummerfiske

Fakta om europeisk hummer

Europeisk hummer er en tifotkreps (Decapoda) og har derfor fem par gangben, der det første paret er omdannet til to kraftige klør. De to klørne er ulike: knusekloen er stor og kraftig og blir brukt til å knuse skalldyr, mens den mye mindre og slankere saksekloen blir brukt som våpen.

Den blir vanligvis opptil 50 cm lang og store individer kan veie opptil 6 kg. Det skal være fanget eksemplarer på 10 kg på Shetland. Den har en blåsvart farge, men den kan variere alt etter levested.

Vanligvis lever europeisk hummer på mellom 0 og 150 meters dyp, men sjelden dypere enn 50 m. Den er i all hovedsak et nattdyr. Imidlertid viser nyere forskning at den også er noe aktiv om dagen. Den benytter seg av hulrom som skjulested og utkikkspost og den spiser i hovedsak virvelløse bunndyr.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 15 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse